1994

Statens helsetilsyn om amalgam

I et brev av 9. mars 1994 til blant annet fakultetene, landets fylkesleger og fylkestannleger sier Helsetilsynet følgende:

Bruken av amalgam har vært gjenstand for medieoppmerksomhet de seneste par uker. Bakgrunnen for dette er at den svenske regjering har fremmet proposisjon om tiltak for å minske risikoen ved håndtering av kjemikalier, tungmetaller mv., herunder kvikksølv fra amalgam.

Statens helsetilsyn ble kontaktet av NRK Dagsrevyen og Aftenposten som spurte om tilsvarende forslag var under forberedelse i Norge.

Helsetilsynet har startet et utredningsarbeid som skal avsluttes med en rapport til Sosial- og helsedepartementet. Rapporten vil kunne utgjøre en del av regjeringens svar på forslagene som ble fremmet under en interpellasjonsdebatt i Stortinget i mai 1992.

Vi vil presisere at Helsetilsynet ikke har gitt nye anbefalinger vedrørende bruk av amalgam de siste to år. Den svenske regjeringens forslag om å avvikle amalgam som tannfyllingsmateriale er begrunnet med miljømessige hensyn.

April 1994, nr. 6