§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Jeg har fått beskjed fra likningskontoret om at mine utgifter til utsmykking på venteværelse vil bli tilbakeført. Kan dette være riktig?

Jeg har videre hatt mye utgifter til legebehandling, men fradrag er avslått med den begrunnelse at det bare er ansatte som kan få dette, ikke innehavere av enkeltpersonforetak.

Svar: Det gis ikke fradrag for utgifter til kunstverk dessverre. Det er positivt uttalt at kunst til utsmykking av en leges eller en tannleges venteværelse ikke kan betraktes som driftsmiddel i næring. Det er antatt at et slikt kunstverk ikke er gjenstand for verdiforringelse.

Det kan imidlertid kreves særfradrag dersom man har uvanlig store kostnader til sykdom. Dersom utgiftene overstiger kr 6 120, regnes de som store nok. Særfradrag utgjør kr 9 180, men hvis utgiftene er større kan hele beløpet føres til fradrag. Henvis til skattelovens § 6 – 83

Spørsmål: Jeg har for tiden et godt samarbeid med nytilkommet assistent. Vi skal flytte inn i ny klinikk i oktober. I tiden frem til da praktiserer vi felles konto for honorering. Dette så jeg skal slippe å investere i ny bankterminal.

Revisor anbefaler at vi har atskilte driftskonti slik at honoreringen skjer til atskilte konti for meg og assistenten. Ligningskontorene har ellers en tendens til, ifølge revisor, å skjære gjennom og hevde at det er snakk om ansettelse.

Det står ikke noe om det i håndboken, men jeg vil vel anta at det også er foreningens syn at det er hensiktsmessig med atskilte driftskonti.

Det står på s. 168 ad 3a) at det at prosentsatsen regnes av innarbeidet honorar er et incitament for leietager (assistent) til å fordre inn honorarene. Og det at assistent skal betale leie fordrer jo også at han tar inn sine honorarer til sin egen konto som han så betaler ut fra.

Er det NTFs syn at det bør være atskilte driftskonti, og at det er assistentens ansvar å innfordre utestående, samt utarbeide eget regnskap for inntatte honorarer og egne tannteknikerutgifter?

Svar: Ja, i Håndboken er det på side 168 pekt på at det er en forutsetning for aksept fra ligningsmyndighetenes side at virksomheten til leietannlegen (assistenten) drives for egen regning og risiko. Noe av det viktigste i den sammenheng er selvsagt at pasienten betaler honorar til tannlegen. Leietannlegen må derfor innfordre honorarene og deretter betale praksiseier leie for bruk av lokaler, utstyr og assistanse. Egen driftskonto understreker at det er selvstendig næringsvirksomhet!