Budsjettforslaget 2005:

Ingen store overraskelser

Forslag til statsbudsjett for 2005 ble lagt frem 6. oktober. På tannhelsefeltet er det ingen store overraskelser, men det er enkelte forslag det er grunn til å merke seg.

For refusjon til tannlegehjelp foreslås 700 millioner kroner for 2005. Dette er en betydelig økning fra saldert budsjett 2004, som er på 520 millioner kroner. I dette beløpet ligger refusjoner til operative inngrep, periodontittbehandling, rehabilitering av tannsett der tenner går tapt pga. periodonti samt kjeveortopedi. I tillegg kommer yrkesskade og behandling av pasienter med sjeldne medisinske tilstander.

Egenandelstak 2 som blant annet gjelder utgifter til refusjonsberettiget tannbehandling foreslås satt ned fra 4 500 til 3 500 kroner. Det betyr bedre skjerming av pasienter med høye kostnader.

Tiltaksplanen for rekruttering til offentlig tannhelsearbeid, som ble lansert 30. september av Helse- og omsorgsministeren, Tannlegeforeningen, Tannpleierforeningen og Kommunenes sentralforbund, vil også få midler til gjennomføring. Som ledd i dette videreføres rekrutteringen av tannleger fra Tyskland som skjer gjennom Aetat, kvalifiseringsprogrammet for tannleger med utdanning fra land utenfor EØS opprettholdes samt den statlig finansierte vikarordningen.

Utvidet tannhelsetilbud i Hedmark, Nord Trøndelag og Vest-Agder foreslås opprettholdt og det foreslås øket tilskudd til fylkeskommuner for planlegging og utprøving av ulike driftsformer i tannhelsetjenesten.

Tannlegeutdanningen i Tromsø får ifølge en pressemelding fra Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) til sammen 22,9 millioner kroner som ledd i en gradvis oppbygging av kapasiteten. Målet er å sikre tilgang på tannleger i Nord-Norge og å bedre kompetansen i regionen. Av andre utdanningstiltak er tilskuddsmidler til utvikling av desentraliserte videre- og spesialistutdanningsprogrammer opprettholdt og likeledes tilskudd til utvikling av regionale kompetansesentre.

Dag E.Reite