HMS i praksis:

Kvalitetshåndboken finner du på nett

Tannlegeforeningens kvalitetssystem inkludert internkontroll – HMS utgis ikke lenger i papirutgave, men finnes revidert og i sin helhet på foreningens nettsted. Fordelen ved en nettbasert håndbok er at man kan fylle ut, tilpasse individuelt og eventuelt oppbevare kvalitetssystemet elektronisk. I tillegg er det enklere for foreningen å oppdatere og foreta nødvendige endringer for eksempel når det kommer en ny lov eller forskrift på området.

Under hvert kapittel finnes et skilleark, altså et dokument med oversikt over hva kapitlet inneholder. Kvalitetshåndboken på nett har i hovedsak samme oppbygning som tidligere papirversjoner og inneholder nå 11 kapitler. Noen av kapitlene er omfattende, andre er mindre. Noen kapitler er bare aktuelle for tannleger og kanskje annet helsepersonell, andre gjelder for alle typer virksomheter. Noe er pålagt gjennom lov og forskrift, annet er forslag som vi mener vil kunne være til hjelp. Dette systemet er laget spesielt for tannlegepraksis, og NTFs kvalitetsutvalg som står bak kvalitetshåndboken har hele tiden hatt i tankene at kvalitetssystemet skal hjelpe medlemmene i å oppfylle lovens krav, men at det samtidig skal være så enkelt som mulig og ikke inneholde mengder av skjemaer og annet som kan være «kjekt å ha». I kapittel 1. Lovverket, kan du lese mer om hvordan lovverket regulerer tannlegevirksomhet.

Myndighetenes krav til helse, miljø og sikkerhet på alle arbeidsplasser er regulert av internkontrollforskriften av 1. januar 1997.

Kapittel 4. Internkontroll – HMS, er en viktig del av det helhetlige kvalitetssystemet og er et bransjetilpasset opplegg som skal hjelpe de som driver tannlegepraksis å oppfylle kravene som stilles i internkontrollforskriften.

Kapittel 6. Undersøkelse, behandling og kapittel 9. Journalføring er eksempler på områder i vårt kvalitetsystem som er mest aktuelle for tannleger og ikke er aktuelle på andre typer arbeidsplasser.

Det er viktig at kvalitetssystemet blir tilpasset forholdene i hver enkelt tannlegepraksis og deretter blir fulgt opp på jevnlig basis. Det er en fordel, og i en del tilfeller også en forutsetning, at de ansatte tar del i kvalitetsarbeidet, og vi vil derfor anbefale at hjelpepersonellet spiller en aktiv rolle på dette feltet.

Her finner du kvalitetshåndboken på nett: www.tannlegeforeningen.no/ (medlemssider/ kvalitetshåndbok). Vi tar med takk imot meldinger dersom lenker ikke fungerer. Medlemmer som ikke har Internett, kan henvende seg til sekretariatet for å få tilsendt en utskrift.

Lin MuusBendiksen 

Seniorkonsulent i NTF