Merverdiavgiftssaken – hva nå?

Merverdiavgift har vært et stort diskusjonsemne i Tannlegeforeningen de siste årene. Det hele startet med at et fylkesskattekontor i 2002 fastholdt at praksiseiere skulle betale merverdiavgift på vederlaget som assistenttannleger betaler for leie av utstyr, adgang til pasientportefølje samt for eventuell annen goodwill.

Hadde dette blitt gjennomført, ville det betydd at praksiseiere måtte beregnet merverdiavgift på de deler av utleievederlaget som knytter seg til utleie av utstyr, adgang til pasientportefølje og eventuelt goodwill. Kostnaden måtte tillegges assistenttannlegens leiesum, og det ville trolig medført at pasientene måtte betale høyere pris for tannhelsetjenester som ytes av assistenttannleger. Det ville skapt konkurransevridning. Det er naturlig nok i første rekke privatpraktiserende tannleger som har engasjert seg i merverdiavgiftssaken. Problemstillingen har imidlertid direkte betydning også for offentlig ansatte tannleger som leier klinikk.

NTF har arbeidet mot merverdiavgiften. I februar 2003 ble det sendt søknad til Finansdepartementet om å unnta tannleger fra moms. Dette ble fulgt opp av flere stortingsrepresentanter som våren 2003 ba Finansministeren avklare saken. Finansministeren lovet å utrede et unntak og det ble på samme tid fastsatt et midlertidig unntak som gjelder frem til saken blir endelig avgjort.

I slutten av juni i år sendte departementet et forslag ut på høring. Departementet foreslår at det ikke skal betales merverdiavgift for utleie av utstyr, tilgang til pasientportefølje og annen goodwill mellom selvstendig næringsdrivende der begge yter helsetjeneste. Unntaket gjelder både tannleger og annet helsepersonell. NTF har i sin høringsuttalelse av 30. september gått inn for et fullstendig fritak fra merverdiavgiftsplikt. Foreningen anser at noe annet vil ramme pasientene og virke vilkårlig

Finansdepartementet har nå avsluttet høringsrunden. Neste milepæl blir når departementet fremlegger sitt lovforslag for Stortinget. Vi har fått opplyst er at det tas sikte på å fremme forslaget rett over nyttår.

NTFs høringssvar kan leses i sin helhet på Internettadressen: www.tannlegeforeningen.no

Dag E.Reite 

Spesialrådgiver i NTF