Lykkelig som stor

Colosseumklinikken vokser stadig, og er så langt landets eneste private kjede innen tannhelse. Vi snakker om 12 relativt store klinikker i Norge, og foreløpig én i Danmark. Nå skal de inn i Sverige, forteller gründeren, Gard Lauvsnes, som er livredd for politikere og offentlig styring.

Gard Lauvsnes har satset stort fra første stund, og han er gründeren bak Colosseumklinikken som i dag har tolv klinikker i Norge og en i Danmark, med til sammen 150 ansatte.

Lønner det seg veldig å være stor, eller er det stormannsgalskap som driver deg?

– Jeg lever av det og klarer meg fint økonomisk, og har stadig som mål å vokse, men det ligger mer idealisme enn ønske om økonomisk gevinst bak. Vi har en samfunnsodontologisk tanke bak det vi driver med. Samtidig kan ikke vi etablere oss andre steder enn der tannlegene vil bo. Dessuten liker jeg å si at vi er en sammenslutning av tannleger, fremfor kjede. Det blir litt Rema og Rimi, synes jeg. Vi ønsker å representere høy kvalitet.

I år omsetter vi for 145 millioner i Norge og mellom 20 og 25 millioner i Danmark. I Danmark er det mange som vil inn, men vi tar det litt med ro og vokser ikke så fort, siden vi stort sett vokser med egne midler. Og så skal vi inn i Sverige nå. Målet er å bli en skandinavisk sammenslutning, og utnytte ressursene og spesialitetene over landegrensene, men innenfor det skandinaviske språkfellesskapet. Alt til pasientenes beste.

– Hvor mange tannleger jobber for Colosseumklinikken i dag?

– Seksti i Norge og fem i Danmark. Totalt rundt 150 personer. I tillegg til meg er fem av tannlegene i Norge med på eiersiden. Resten er organisert som selvstendig næringsdrivende og jobber på provisjon. De tjener godt, selv om det er noen som klager. De som er mest fornøyd, er dem vi har kjøpt opp, som drev for seg selv før. De er lettet over å slippe alt papirarbeidet, og ser at de kan ta ut en større gevinst nå enn før. Det er ingen tannlege som driver for seg selv som kan ta ut 40 prosent, i hvert fall ikke hvis vedkommende investerer. Kanskje hvis du bare står med gammelt utstyr, sparer på såpen og bruker den samme hansken om igjen. Ellers ikke. Men hver gang vi gjør noe med kontraktene her, blir det hyl og skrik og advokater og greier. Vi har en del å gjøre på bedriftskultursiden. Men jeg vil ikke ha noe offentlig preg her. Tannleger liker å være sin egen herre, og jeg har fått inn mange individualister med sterke, klare meninger. Det er litt sånn at på den ene siden er man helsearbeider, og vil at pasienten skal få alt uten å betale noe, og samtidig vil tannlegen tjene kjempegodt.

– Hvordan begynte din karriere?

– Jeg var ferdig utdannet tannlege i 1986, lånte alt jeg kunne av penger og startet med fire stoler i Sandvika i Bærum. Alle trodde jeg var gal da jeg hadde en helsides annonse i Aftenposten. Den betalte jeg 360 000 for. Jeg inngikk samarbeid med Ring medisinske senter, som senere ble overtatt av Volvat. I mellomtiden hadde jeg startet Romeriksklinikken på Strømmen, med både leger og tannleger. Jeg holdt på noen år både her og der, og så kom det noen rike forretningsmenn og spurte om jeg ville bli rik. Dermed begynte vi å vokse, og ble et holdingselskap, som skiftet navn til Omnia.

Nå er jeg ute av det, og det tjente Colosseumklinikken mye penger på. I februar 1995 åpnet vi her på Majorstua, med tenner og en plastikkirurgisk avdeling. Det er en annen nisje hvor det offentlige ikke blander seg så mye inn i ting. Allmennmedisin kan man ikke drive med, har jeg funnet ut. Det er veldig bra at tannlegeriet fortsatt er privat. Det er faktisk vanvittig viktig.

Det handler mye om estetikk for tiden, og at noen gjerne vil se unge ut hele livet. Colosseumklinikkens plastikkkirurgiske avdeling har i dag to sykehuskonsesjoner. En her på Majorstua og en i Stavanger. De opererer til sammen like mye som Rikshospitalets tilsvarende avdeling. Men jeg er ikke involvert i det lenger, annet enn i form av en finansiell post. De bruker navnet, og jeg sitter i styret, men ellers konsentrerer jeg meg bare om tannhelse nå. Vi kjøpte forresten Jacobsen Dental, Opus og Artinorway i Hong Kong, som er den største teknikerleverandøren til Norge. Jeg trodde det skulle lønne seg veldig å være eier, med billige varer og tjenester. Men der tok jeg feil. Vi endte bare opp med å være dem som fikk dårligst service.

– Og så har du kjøpt opp en rekke praksiser. Hvor i landet er dere etablert?

– Vi har klinikker i København, Tromsø, Trondheim, Stavanger, Sola, Jessheim, Lillestrøm, Drammen, Asker, Sandvika, og i Oslo på Bogerud, Grünerløkka og Majorstua.

Hvis det hadde vært nok tannleger her i landet, hadde vi vært på Otta og i Gjøvik og mange flere steder, men vi får ikke tannlegene til å bo der, og vi må legge klinikkene der tannlegene vil bo. Når vi bygger, bygger vi for fremtiden, og klinikker vi kan vokse i. Derfor legger vi oss litt i overkant størrelsesmessig. Vi ser alt i et femårs-perspektiv. Det tar fem år før det lønner seg.

– Får du tid til å være tannlege, eller er du bare sjef og administrator?

– Jeg jobber to dager i uken som tannlege og tre dager som daglig leder. Vi har etter hvert en økonomidirektør og en arbeidende styreformann. I tillegg er det klinikksjefer ved alle klinikkene. Det er forresten like gjerne en tannhelsesekretær som en tannlege. Selv om tannlegene har det faglige ansvaret.

Jeg vil også konsentrere meg mer faglig fremover. Det er viktig at en så stor tannlegevirksomhet har fokus på tannlegefaget. Vi har en del internkurs hvor vi får inn verdens beste, og gjør noe festlig for gjengen rundt det. I den sammenhengen er jeg fagperson. Det tror jeg at jeg får til. Men jeg tror kulturen er i ferd med å snu litt. Kvinneandelen blir større. Sannsynligvis vil to av tre nyutdannede tannleger være kvinner om noen få år. Her er vi i ferd med å tilrettelegge for mer fleksibel arbeidstid, slik at vi unngår sykepleiereffekten; det vil si at mange får problemer med å kombinere arbeidstid og andre forpliktelser.

– Så du skal begynne å konkurrere med Den offentlige tannhelsetjenesten om kvinnene nå?

– Ja. Samtidig må vi ha en del tannleger som jobber mye.

– Hvordan er kjønnsfordelingen blant tannlegene i Colosseumklinikken i dag?

– Nå er det rundt 40 prosent kvinner.

– Er det de yngste, nyutdannede tannlegene som jobber her?

– Nei, vi ansetter én nyutdannet i året omtrent. De nyutdannede tenker mer på penger nå enn da jeg gikk ut.

– Ja vel. Hva tenkte du på, da?

– Jeg tenkte at jeg skulle få til noe skikkelig. Vi rekrutterer mest gjennom bekjentskaper. Det har også kommet noen fra Sverige. Men de har kuttet ned på utdanningskapasiteten, slik at det er tannlegemangel der også nå. Alle tannlegene som fulgte med praksisene vi har kjøpt opp, det er rundt 20, de har blitt her. Det er de som er mest stabile. Vi betaler forresten takst. Vi vil ha erfarne og skolerte tannleger. De som har fulgt opp kursbiten. For vi er utsatt. De skyter på oss hvis det skjer noe galt her. Avisene. Det er mye mer interessant å skrive om oss, enn en som driver alene nede på hjørnet. Derfor må vi være minst like gode som de andre. Her får man hjelp av en kollega hvis man ikke vet hva man skal gjøre. Her har vi spesialister. De som er alene uten korrigering, blir ikke så gode.

– Er det mye turnover blant tannlegene her?

– Nei. Du finner ikke en arbeidsplass av denne størrelsen som er mer stabil. Akkurat nå er det en tre-fire stykker som har sluttet på grunn av de nye kontraktene. De etablerer seg med kompiser og sånn. De tror kanskje at det er prosentene de lever av. Jeg sier at vi har vært rause hele veien. Og det synes jeg er hyggelig. Og vi skal gjøre noe med kulturen her, som sagt. Min prioritering har vært vekst og utvikling, og det skinner igjennom. Dette skal være en arbeidsplass for fremtiden.

– Hvor mange tannlegepasienter har Colosseumklinikken?

– Vi har 70 000 pasienter som kommer regelmessig.

– Og du har en trillebårprodusent sterkt inne på eiersiden?

– Ja. Trallfa industrier eier 50,1 prosent nå. De begynte med trillebårer, før de gikk over til roboter.

– Er det aktuelt å utvikle en tannlegerobot?

– Tror ikke det. Men det er kanskje en idé. I hvert fall til bleking. Jeg skal tenke på det.

– Kommer det flere sånne som deg, tror du?

– Ja. Men jeg ser ingen nå. De som har prøvd har slitt seg ut. Marginene er så små her.

– Hvorfor har du lykkes?

– Jeg tror det har noe med innsatsen å gjøre. Du får ikke til dette uten å jobbe. Og jeg mener ikke at de andre ikke har jobbet. Men det har litt med tilfeldigheter å gjøre også. Dessuten har jeg vært flink til å få med meg mennesker. Nå er det økonomiske under kontroll også, og vi har så å si full oversikt. Helse er en kommende vekstbransje. Deler av den. Ved siden av plastisk kirurgi og apotek er tannhelse det eneste som ikke er kontrollert av myndighetene. Jeg håper på minst mulig politisk styring fremover. Og fri konkurranse. Det tror jeg alle er tjent med.

– Ja, bortsett fra pasientene kanskje?

– Det er dyrt å gå til tannlegen, men Sverige har tatt oss igjen. Danmark er litt dyrere. Vi trenger noen gode forsikringsordninger så folk kan planlegge bedre. Og det offentlige bør spytte i litt mer.

Jeg er redd for spesialistene, forresten. Etter hvert tør ikke allmennpraktikeren å gjøre noe. Så kommer noen spesialister og tar et mye høyere honorar. Dette ser vi spesielt innenfor endodonti. Det kan bli katastrofe, for da kommer myndighetene inn og regulerer, og det skal vi passe oss for. Jeg er redd for prisspiralen, kan du si. Spesielt på spesialistsiden. Det er feil at ikke allmennpraktikeren kan gjøre det han er opplært til. Jeg synes det er galt at pasienten skal betale for at tannlegen tar tre års videreutdannelse i noe man burde kunne i utgangspunktet.

– Hva med tannpleiere. Er det mange av dem i Colosseumklinikken?

– Ti. Fem i Danmark og fem i Norge.

– Det var ikke mange?

– Vi burde hatt flere. De er billigere og flinkere til det de gjør. Å rense tannsten er ren ferdighet. Dessuten kan de det med å gi informasjon og profylakse. Fremover ser jeg mye mer bruk av tannpleiere. Pasientene venner seg også til det, selv om de i utgangspunktet vil til tannlegen sin. Grunnen til at vi ikke har så mange tannpleiere er at vi har etablert oss på steder der det er stor konkurranse, så tannlegene står og gjør tannpleierarbeid.

Du må komme til Drammen på torsdag (23. september). Da åpner vi ny klinikk der. Vi har vært der før, men nå er det splitter nye lokaler. Det skal være nytt og fint. Sånn hadde det ikke vært hvis det var økonomer som drev. Men det skal være en fest å jobbe i Colosseum, i hvert fall på utstyrssiden, og på fagsiden. Og du tjener godt i tillegg. Jeg skjønner ikke dem som klager, smiler Gard Lauvsnes.

Tannlegene misfornøyde med kontraktsforslag

Ledelsen ved Colosseumklinikken har i den senere tid presentert en ny arbeidskontrakt som skal regulere forholdet mellom klinikken og assistenttannlegene i bedriften.

Tidende har fått opplyst at 38 assistenttannleger tok kontakt med ledelsen gjennom advokat i midten av oktober, med ønske om å få forandret kontrakten, som de ikke finner å kunne undertegne.

– Uenigheten mellom ledelsen og oss er stor, sier flere av tannlegene Tidende har vært i kontakt med.

Tannlegenes advokat, Finn Hansen, bekrefter at han representerer et antall tannleger, og at det er gått et brev gjennom ham, fra dem til ledelsen i Colosseumklinikken. Han ønsker ikke å kommentere innholdet i brevet, men sier at tannlegene ønsker en løsning og ikke konflikt.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi