§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Jeg har noen år samarbeidet med en assistenttannlege A under NTFs standardkontrakt.

Nå har hun sagt opp avtalen og etablert en praksis utenfor den avtalte etableringsfrie sone. Dette kan jeg ikke gjøre noe med, men hun annonserer i oppsigelsestiden med at hun «ønsker nye og gamle pasienter velkommen» i den nye praksisen. Er dette innenfor vårt regelverk?

Svar: Tannlege A har rett til å begynne i annen praksis også når hun samarbeider med deg, med mindre avtalen mellom dere sier noe annet. Hun har ikke anledning til å drive reklame for sin fremtidige eller eksisterende praksis overfor pasienter som hører til i din praksis. Når hun reklamerer med å ønske gamle pasienter velkommen i sin nye praksis og dette ikke er andre enn de hun har behandlet hos deg, vil dette være i strid med avtalen.

Spørsmål: Når hun i oppsigelsestiden har behandlet ferdig pasienter i min praksis sier hun følgende til dem: «Nå skal jeg slutte her så neste gang du blir innkalt kommer du til en ny tannlege.» Pasienten spør så: «Hvor skal du arbeide da?» Deretter forteller hun at hun har kjøpt ny praksis med nøye beskrivelse av hvor den ligger. Pasienten: «Men kan jeg ikke komme dit da?»

«Nei, jeg har ikke lov å innkalle deg pga. inngåtte avtaler, men dersom du ringer selv er det helt i orden.»

Svar: § 23 i Etiske regler for tannleger (håndboken side 123) lyder slik: «En tannlege må som vikar eller assistent ikke reklamere for egen fremtidig praksis. En tannlege kan etter avsluttet leie- eller assistentforhold etablere praksis hvor vedkommende måtte ønske med mindre annet er avtalt med bortleier eller arbeidsgiver.»

Etter min oppfatning er det helt klart i strid med denne bestemmelsen når tannlege A på eget initiativ opplyser at hun ikke er tilstede mer i praksisen og samtidig gjør pasienten kjent med at hun er å finne i nabolaget.

For at pasientene skal være orientert om at de ikke vil bli behandlet av tannlege A når de kommer til ny time, bør det sendes et brev fra praksisinnehaver eller dere begge i fellesskap hvor det gjøres oppmerksom på den nye situasjonen. Dersom praksisinnehaver har innledet samarbeid med en ny assistenttannlege ønsker hun trolig å gjøre oppmerksom på dette i brevet.

Dersom pasientene senere spør hvor tannlege A er å finne, må dette besvares sannferdig av praksisinnehaver.

Spørsmål: Har jeg krav på økonomisk kompensasjon pga. avtalebruddet?

Svar: Overtredelse av de etiske regler skal behandles av lokalforeningen og eventuelt NTFs råd for tannlegeetikk. Dersom man kommer til at vedkommende har overtrådt reglene, kan det gis en reprimande.

Du kan på juridisk grunnlag kreve erstatning av henne, dersom du kan påvise et økonomisk tap som følge av pasientbortfallet. Dette er ingen enkel bevisbyrde. Det er trolig en mer farbar vei å prøve å komme til enighet om en viss økonomisk kompensasjon fordi hun har misligholdt avtalen.

Spørsmål: Når pasientene selv tar initiativ for å oppsøke henne, burde jeg få økonomisk kompensasjon da dette er pasienter som hun har fått kontakt med fordi hun jobbet i min praksis?

Svar: Dersom pasientene på eget initiativ oppsøker henne, har du ingen krav på kompensasjon. Pasientene har i utgangspunktet et fritt tannlegevalg.