Ny forskrift om strålevern og bruk av stråling

Nok en forskrift som angår tannhelsetjenesten trer i kraft fra 1. januar 2004. Denne gangen handler det om strålevern og bruk av stråling. Formålet er å sikre forsvarlig strålebruk, forebygge skadelige virkninger av stråling på menneskers helse og bidra til vern av miljøet.

Forskriften reflekterer i stor grad dagens internasjonale status innen strålevern. Blant de generelle kravene finnes bestemmelsen om at alle virksomheter som hovedregel skal ha en strålevernansvarlig. I virksomheter som benytter stråling til medisinsk diagnostikk og behandling, stilles det kompetansekrav til personellet.

For virksomheter som skal anskaffe, bruke eller håndtere svakere strålekilder – herunder ordinær tannlegerøntgen – er kravet nå at Statens strålevern skal ha melding, ikke gi godkjenning som tidligere.

Ved medisinsk bruk stadfestes for første gang de internasjonalt anerkjente prinsipper om at strålebruken skal være berettiget med hensyn på den enkelte pasients individuelle forutsetninger. Virksomheten skal kontinuerlig se til at medisinsk strålebruk er optimalisert. Alt personell skal ha relevant opplæring, og det stilles krav om etablering av standardprotokoll i forbindelse med diagnostikk og terapi, rapportering og oppfølging av avvik. Videre gis det en rekke tekniske krav til apparatur og til periodisk kontroll med utstyret slik at strålesikkerheten ivaretas.

Forskriften finnes i sin helhet på Statens stråleverns nettsted www.stralevernet.no Du finner en lenke til dette på NTFs nettsted. Det er også mulig å kontakte Strålevernet på tlf. 67 16 25 00, faks 67 14 74 07 eller e-post: nrpa@nrpa.no.