§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende vil ta opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Jeg driver en kjeveortopedisk praksis med tre tannpleiere og én sekretær. Jeg ønsker å trappe ned virksomheten, men virksomheten vil fortsatt gi et betydelig overskudd. Har jeg rett til å si opp en eller flere av de ansatte i en slik situasjon og hvorledes skal jeg velge hvem som skal sies opp?

Svar: En arbeidsgiver har anledning til å trappe ned sin virksomhet, f.eks. på grunn av sykdom eller at hun ønsker mer fritid. Arbeidsgiveren bør i samråd med de ansatte forsøke å komme frem til en bemanningsløsning ad frivillig vei. Dersom dette ikke lykkes, skal i utgangspunktet den ansatte med kortest ansiennitet sies opp først, med mindre vedkommende er den person som innehar en særskilt kompetanse som det er bruk i fortsettelsen.

Spørsmål: Jeg vil svært gjerne be om ditt syn på følgende problemstilling: Pasient i tenårene dropper ut under behandlingen, dvs. slutter å møte til timene. Det sitter noe reguleringsapparatur igjen, som vi ikke får fjernet. Vi skriver brev til foreldre om faren med dette, og videre at dersom pasienten ikke møter til fjerning av apparaturen, må vi be distriktstannlegen om assistanse. Ingenting skjer, og vi ber derfor distriktstannlegen innkalle pasienten for å fjerne apparaturen.

Pasienten tropper opp hos distriktstannlegen, men på helt feil tidspunkt. Blir bedt om å komme igjen til riktig tid. Pasienten bare går, sier ingenting, kommer ikke igjen.

Svar: Jeg tror du har gjort det som kan gjøres. Du bør i tillegg sende et brev direkte til pasienten med opplysning om mulige konsekvenser av den uavsluttede behandling.