Gifter – virkninger og mekanismer

Jørgen Stenersen:

Gifter – virkninger og mekanismer er en norsk bok om toksikologi. Forfatteren, som selv er biolog og en nestor i toksikologi, hevder i forordet til boken at toksikologisk litteratur som oftest ensidig er fokusert på helseeffekter hos mennesket. Han ønsker å se mer helhetlig på toksikologien og således involvere effekter på alle typer organismer.

Boken er delt inn i syv hovedemner og har et omfattende stikkordsregister. Det er få illustrasjoner, og de fleste er av kjemiske stoffer. Boken er ikke skrevet som en tradisjonell lærebok. Den er bygget opp med spørsmål og svar og inneholder 556 ulike spørsmål. Spørsmålene er basert på oppgaver gitt ved kurs i toksikologi ved Universitet i Oslo og er både av generell og svært spesiell og detaljert karakter. Svarene som gis varierer i omfang og detaljrikdom. Til hjelp for svarene angir forfatteren en liste over norske og internasjonale lærebøker og oppslagsverk innen toksikologi. Noe av dette begynner å bli gammelt, og den nyeste referansen er fra 1996.

Boken krever forkunnskaper innen biologi og toksikologi, og er nok mest myntet på studenter som har valgt toksikologi som fag. For andre egner den seg bedre som oppslagsbok. Odontologisk toksikologi er sparsomt behandlet, men er interessen bredere og av mer allmenn karakter, kan man hente mye informasjon. Slik sett er forfatterens intensjoner oppfylt.

Jon E.Dahl 

Oslo: Yrkeslitteratur as 2002; 337 sider.