Oppvask om importarbeider i Tyskland

Import av tanntekniske arbeider er vanlig også i Tyskland. Som i Norge er dette verken ulovlig eller problematisk i forhold til trygdemyndighetene, når det foregår i ordnede former. I Tyskland dekkes en stor del av tannlegeutgifter via en enhet – «Kassenzahnärtzlichen Vereinigungen» (KZV) – som forholder seg til trygdesystemet (Krankenkasse) som har maksimaltakster for ulike tannlegearbeider.

Et av de tyske importfirmaene – Globudent – fant en heller tvilsom (også kalt kreativ) metode for å utnytte prisdifferansen mellom importarbeider og de tyske takstene. Firmaet importerte tanntekniske arbeider fra China til en brøkdel av tyske priser, men fakturerte maksimal takst. En krone fra Globudent kunne koste 70 Euro, alt inkludert, men beløpet som ble fakturert var f.eks. 160 Euro, som er innenfor tysk takst. Det som gjorde dette attraktivt for tannlegene var at «overskuddet» ble delt mellom de aktuelle tannlegene i form av en kontantutbetaling som neppe gikk inn i regnskapet. Slikt kan bli avslørt, og det skjedde da også på slutten av 2002. I et juninummer (nr. 24/2003) av «Der Spiegel» får saken bred omtale i forbindelse med at rettsprosessen er i gang.

Firmaet Globudent ble drevet av to brødre, John og Tarek Mamisch, som anslagsvis utbetalte ca. 4,2 millioner Euro til mange hundre tannleger i løpet av virksomhetsperioden. Noen tannleger hadde fått utbetalt opptil 50 000 Euro per år, kontant, i følge Der Spiegel. Nå har brødrene skrevet til de aktuelle tannlegene og anmodet om tilbakebetaling av mellomlegget, som en del av et erstatningsoppgjør. Det er tatt ut tiltale mot firmaet, men det dreier seg om totalt over 100 000 bilag, så det blir en stri jobb for rettsapparatet. Advokaten for Globudent anfører på sin side at de involverte tannlegene var den egentlige drivkraften i virksomheten og derved skyldige. Saken blir kanskje enda mer komplisert ved at det rettes søkelys mot kontrollfunksjonene til det administrative apparatet, som man mener er mildt sagt utilstrekkelige ved at KZV bare kontrollerte at beløpene ikke overskred takstene. Det hører med til historien at brødrene Mamisch er tilbake i dentalvirksomhet med et nytt firma, men denne gangen «det reneste i bransjen», ifølge dem selv...

Nils RoarGjerdet