Direkte oppgjør for tannleger

Rikstrygdeverket har innført en ordning for direkte oppgjør mellom tannleger og trygden. Ordningen er innført med virkning fra 1. juli i år. Hensikten med direkte oppgjør er blant annet at tannlegen er sikret oppgjør for den delen av behandlingen som trygden refunderer. Videre er hensikten å spare pasientene for store utlegg til tannbehandling.

Ordningen omfatter stønad til tannbehandling etter folketrygdloven § 5 – 6, tannbehandling som dekkes av krigspensjoneringsordningen, tannbehandling som følge av yrkesskade samt kirurgisk implantatbehandling. Bidrag til tannbehandling etter folketrygdloven § 5 – 22 inngår ikke i direkte oppgjør.

Hvem som omfattes

Direkte oppgjør vil nok i utgangspunktet være mest aktuelt for spesialister, men allmennpraktiserende tannleger som ønsker å knytte seg til ordningen har full anledning til dette. Ordningen er frivillig og avhenger av at det inngås avtale om direkte oppgjør mellom den enkelte tannlege og oppgjørskontoret i det fylket tannlegen har sin praksis eller er ansatt.

Det er utarbeidet en mønsteravtale som angir regler og rutiner for det økonomiske oppgjøret mellom trygdemyndighetene og tannlegen.

Nye søknads- og regningsskjemaer

I forbindelse med innføringen av direkte oppgjør, er det utarbeidet nye standardiserte søknadsskjemaer og regningsspesifikasjonsskjemaer som skal benyttes når tannlegen utfører arbeid for trygdens regning.

Skjemaene skal benyttes av alle tannleger når tannbehandlingen er refusjonsberettiget etter folketrygdloven, uavhengig av om tannlegen har inngått avtale om direkte oppgjør eller ikke.

Det er lagt opp til en overgangsperiode frem til 1. januar 2004, men etter nyttår skal altså bare de nye skjemaene benyttes. Rikstrygdeverket ser imidlertid helst at skjemaene tas i bruk av tannlegene så fort som mulig. Fra og med 1. september d.å. skal kjeveortopeder benytte skjemaene for nye pasienter.

Mer informasjon

Nærmere informasjon om ordningen og de nevnte spesifikasjonsskjemaene finnes på www.trygdeetaten.no under lenken For helsepersonell og deretter Tannlegen og trygden. Tannleger som ikke har tilgang til Internett kan kontakte sitt lokale trygdekontor eller oppgjørskontor for utskrift. Leverandørene av programvare til tannleger er gjort oppmerksomme på skjemaene slik at disse eventuelt kan tas inn i programvaren.

Lin MuusBendiksen