IADR, 25. – 28. juni 2003:

Massemønstring av odontologisk forskning i Gøteborg

Godt over tre tusen foredrag, symposier, workshops og plakatpresentasjoner (posters) hadde deltakerne å velge i da International Association for Dental Reseach (IADR) i juni avholdt sitt 81. årlige møte, denne gangen på Svenska Mässan i Gøteborg. Samtidig hadde Pan European Federation sitt møte. Dette er en samling av den britiske, den kontinental-europeiske, den irske og den skandinaviske avdelingen av IADR.

Alle tenkelige tema innen odontologisk forskning var representert, men ett fagfelt, dentale materialer, dominerte totalbildet. Ikke rart kanskje, det er nok lettere å få penger til forskning på materialer enn til mer generell basalforskning. Industrien var også tallrikt tilstede som sponsorer på møtet, som ble avviklet med vanlig svensk orden og effektivitet. Ved siden av hovedprogrammet var det kontinuerlig møter av ulike slag og mellom ulike grupperinger, fra frokostmøter og lunsjmøter sponset av forskjellige firmaer til mer spesielle gruppe- og spesialforeningsmøter, mens kveldene stort sett ble tilbrakt med «net-working» på mottagelser og middager eller på mer privat basis på lokale spisesteder. Gøteborg i godt junivær er ikke noe dumt sted å være, så de som valgte lyse sommerkvelder «på by´n», gjorde ikke noe dårlig valg.

Det tette programmet med mange parallelle sesjoner gjorde det vanskelig både å få oversikten over alle man gjerne ville høre på og å velge hvor man skulle gå. Ett valg var imidlertid lett. Professor Per Brandtzæg var invitert som en av tre «Featured Plenary Session Speakers», og han åpnet fredagens plenumssesjon med et foredrag «designed to interest delegates from all Scientific Groups» – med tittelen: «Mucosal immunity: Can we exploit this health-promoting defence system?» Torsdagens tilsvarende hovedforedragsholder, den på alle måter fargerike baronesse Susan A. Greenield fra Oxford var også en opplevelse med foredraget «The brain of the future: How new technologies can change our thoughts, emotions and personality».

Ellers var begge de norske fakultetene og NIOM godt representert med både foredrag og plakatpresentasjoner.

GudrunSangnes