Politisk engasjement på Røros

Da Samfunnsodontologisk forum ble arrangert på Røros 10.–12. juni, ble det behørig markert at det var 20 år siden sist. Deltagelsen var stor fra alle kanter av landet og onde tunger snakket om eldretreff, samtidig med at programmet ble omtalt som mer aktuelt og engasjerende enn på lenge. Det blir gjerne slik når det er engasjement på politisk toppnivå rundt tannhelse. Noe man absolutt får inntrykk av når fire stortingspolitikere i sommerinnspurt velger å ta seg tid til et avbrekk og bli fløyet inn på snarvisitt for å delta i debatt.

En glad arrangementskomite sier farvel på hotelltrappen etter et vellykket Forum for samfunnsodontologi. Fra venstre: Liv Lyssandtræ, Inger Melø, Bjørn Rogstad, Anne Grethe Beck Andersen og Sarah H. Nordmark

Under debatten som markerte høydepunktet på dette forum, tok Olav Gunnar Ballo (SV) til orde for full trygdedekning av tannhelsetjenester og en milliardreform på størrelse med fastlegeordningen, og politikere fra andre partier stemte i. Dette er nye takter, som vakte overraskelse, og som fikk både gledelig og blandet mottakelse hos tannleger og NTFs politiske ledelse.

Helsedepartementet var også på plass på Røros, og Kjell Røynesdal redegjorde for arbeidet til gruppen som har utredet tiltak for en bedre fordeling av tannleger. Konklusjonene var ikke helt klare da Forum for samfunnsodontologi gikk av stabelen, men nå i ettertid vet vi at det ikke er planer om regulatoriske tiltak. Man tenker seg heller en trinnvis satsing for å styrke en trend som synes å gå i retning av større søknad til offentlige stillinger og økt rekruttering fra utlandet gjennom Aetat. Samtidig vil «kronikerfylkene» få ekstra hjelp.

Professor Harald Eriksen som koordinerer studieplanleggingen i Tromsø kunne fortelle at utviklingen av tannlegeutdanningen i nord er på skinner og i rute.

For øvrig kunne Sosial- og helsedirektoratets Liljan Smith Aandahl love forebyggingsstunt i fem helseregioner i løpet av høsten, etter at tildelingsbrevet fra Helsedepartementet er et faktum.

Utenlandske gjester kommer gjerne også til det årlige Forum for samfunnsodontologi i Norge. Så også denne gang, fra Danmark, Finland og Sverige. Vi koster på oss å nevne danske Flemming Pedersen spesielt, som kom med en strukturert gjennomgang av samfunnsutviklingen og hadde noen gode poenger i retning av at det kanskje ikke er så avgjørende hvordan man organiserer seg, men heller for hvem. Han understreket at det er tannhelsetjenestens ansvar å ta vare på også de som ikke er gjennomsnittsbrukere og koster mer enn gjennomsnittets 1 500 kroner i året.

Deltakere og arrangører kan se seg tilfreds med et rikt og variert program, der den røde tråden var lett å følge. Røros-sightseeing og gruvebesøk ble det også tid til, tidlig på morgenkvisten. Det var lurt, for da var folk opplagte, bortsett fra de som brukte natten til samfunnsodontologiske diskusjoner.

Neste års arrangement vil finne sted i Buskerud fylke. Kanskje man velger Kongsberg, som har en kirke i samme slekt som Røros’ berømte gudshus – en litt større fetter til og med. Om forumet blir større eller mindre vil tiden vise.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi