Momssaken:

Finansdepartementet har vedtatt midlertidig momsfritak

I vår behandlet Stortinget som kjent Fremskrittspartiets Dok. 8-forslag om å endre merverdiavgiftslovgivningen slik at det ikke kreves merverdiavgift på vederlag for utleie av utstyr og tjenester som ytes mellom selvstendige næringsdrivende tannleger i samme praksis. Under behandlingen svarte finansminister Per Kristian Foss i brev av 28. april til finanskomiteen at han ville sette i gang et arbeid for å gjøre et avgrenset unntak i lovgivningen. Det fremgikk i brevet at Finansdepartementet i samarbeid med Skattedirektoratet vil se nærmere på hvordan et slikt unntak kan utformes og komme tilbake til dette i forbindelse med budsjettet for 2004. På den bakgrunn skrev Finanskomiteen følgende i sin innstilling:

«Når det gjelder tannleger er komiteen tilfreds med at finansministeren med heimel i merverdiavgiftslova § 70 etablerer ei avgrensa unntaksordning for utleige i dei nemnte tilfella».

Stortinget sluttet seg til innstillingen den 28. mai i år. Inntil regelverket endres er det imidlertid nødvendig med et formelt unntak fra merverdiavgiftsplikten. I brev av 8. juli til Skattedirektoratet opplyser Finansdepartementet at de med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 70 har innvilget tannleger som leier ut utstyr mv. til en assistenttannlege et midlertidig fritak for plikten til registrering i avgiftsmanntallet. Unntaket gjelder frem til nytt regelverk foreligger, og det skal legges frem i forbindelse med statsbudsjettet for 2004, dvs. oktober 2003.

I brevet av 8. juli redegjør Finansdepartementet for at regelverket slik det er utformet i dag innebærer merverdiavgiftsplikt på vederlag for leie av utstyr og tjenester som ytes mellom selvstendig næringsdrivende tannleger i samme praksis. I sin begrunnelse for å utarbeide unntak skriver departementet at det både er hensiktsmessig og praktisk å organisere spesielt mindre tannlegevirksomheter på den måten som i dag er vanlig. Det tilføyes at det derfor kan fremstå som lite hensiktsmessig at en rekke mindre tannlegepraksiser må inn i merverdiavgiftssystemet fordi en helt marginal del av virksomheten er avgiftspliktig.

Dermed har Finansdepartementet, inntil arbeidet med å utarbeide et unntak er ferdig, formelt innvilget, et midlertidig merverdiavgiftsfritak. Det fremgår at unntaket først og fremst tar sikte på mindre tannlegepraksiser der praksiseier også benytter tannlegeutstyret. Profesjonell og forretningsbasert utleievirksomhet omfattes ikke.

Finansdepartementet har bedt Skattedirektoratet om å gjøre saken kjent for fylkesskattekontorene. Dermed skal informasjon om det midlertidige unntaket være spredt til alle fylker.

Andre grupper helsepersonell som organiserer seg på tilsvarende måte som tannleger, blant annet fysioterapeuter, kiropraktorer og tannpleiere, er også omfattet av unntaket.

Spesialrådgiver
DagReite