Eldrebølgen – store utfordringer

I sommer satte TV2 de eldres tannhelse på dagsorden gjennom et oppslag fra Bergen. Elektriske tannbørster ble foreslått til hjelp for pleie- og omsorgspersonalet. Krona-prosjektet i Buskerud har tidligere vist at det nytter, og siste utgave av Munnpleien omtaler andre vellykkede prosjekter der idealisme og kreativitet går hånd i hånd i forsøk på å forhindre at eldre pleietrengende skal få lagt «stein til byrden» gjennom raskt forringet tannhelse. I juli ble dessuten Opinions undersøkelse for Norsk Sykepleierforbund offentliggjort. Den viser at omsorgstilbudet – generelt – er for dårlig. Tannhelse ble ikke nevnt, men flere undersøkelser viser at mangel på munnpleie føyer seg inn i rekken av utfordringer. Oppgavene er mange, det må prioriteres, og helsepersonellets organisasjoner kan bidra til økt effektivitet.

Den offentlige tannhelsetjenesten har ansvar for å gi et oppsøkende tilbud til eldre og langtidssyke i institusjon og hjemmesykepleie. Dette er imidlertid en svært problematisk oppgave dersom den daglige pleie svikter, og resultatet blir stort behandlingsbehov hos et økende antall pasienter med egne tenner. Samarbeid med annet helsepersonell er en forutsetning dersom egne tenner skal bli mer til glede enn besvær hos syke eldre.

Tannlegeforeningen har tatt initiativ til slikt samarbeid og inviterte det angjeldende helsepersonells organisasjoner til møte 14. august. Sykepleierforbundet, Fagforbundet (hjelpepleierne), Legeforeningen samt Norsk Tannpleierforening var representert. Tilstede var også representanter for Norsk pensjonistforbund, en viktig brukergruppe.

Det skal ikke stå på vår vilje til samarbeid, og vi ønsker å framstå med et samlet budskap til ansvarlige myndigheter, slik at ressursene kommer best mulig til nytte. Ettersom de nevnte oppgavene – forvaltningsmessig – er fylkenes og kommunenes ansvar, er det også maktpåliggende å utfordre lokalpolitikerne ved høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Eldrebølgen er i ferd med å skylle over oss. Utfordringene er mange, og vi vil gjerne vite hva politikerne tenker for de neste fire årene. Vi har ingen tid å miste, så synspunktene ønskes før valgdagen.

Carl ChristianBlich