Amalgam på høring

Retningslinjene som skal gi informasjon til tannleger om materialbruk i enkelttenner blir sendt på høring i løpet av juni i år. Sosial- og helsedirektoratet har som målsetning å begrense bruk av amalgam mest mulig av hensyn til mulige helse- og miljøskader. Hensikten med retningslinjene er å fase ut bruken av amalgam og å veilede tannlegene i valg av tannrestaureringsmaterialer og skaffe til veie og vedlikeholde en kunnskapsbase som underbygger de anbefalinger som gis.

Tannlegeforeningen tar foreløpig ikke stilling til innholdet i de foreslåtte retningslinjene, som inntil høringen er unntatt offentlighet. – Direktoratets råd representerer en mer restriktiv holdning til bruk av amalgam enn tidligere forslag, sier NTFs president Carl Christian Blich, som en foreløpig kommentar. – Av hensyn til pasientenes valgmuligheter, synes vi det er bra at det ikke kommer et forbud mot amalgam. Men det blir spesielt viktig at bruk av amalgam blir begrunnet i journalen. For øvrig vil vi få anledning til å utdype våre kommentarer i høringen.

Blich beklager at helsemyndighetene offentliggjorde sine konklusjoner via NRK dagsnytt den 31. mai, uten først å ha orientert helsepersonellet. – Dette minner om det som skjedde da nye retningslinjer for bruk av fluor ble presentert på tv i en sterkt forkortet form, og førte til stor usikkerhet om fluorbruk, både blant tannhelsepersonellet og ikke minst blant publikum, sier Carl Christian Blich.

Retningslinjene blir etter alt å dømme sendt ut 15. juni med høringsfrist 15. september og vil trolig bli gjort gjeldende fra 1. januar 2003.

Tannlege med fotoutstilling

Fotograf og tannlege fra årets avgangskull i Bergen, Espen Mortensen, viser denne sommeren fotoutstillingen Pura Vida, i Fotografiens Hus i Oslo. Fra 4. juli til 13. august vises 20 utvalgte bilder fra Cuba og Guatemala, fra våren 2001. Utstillingen åpner 4. juli kl. 1800, i Rådhusgaten 20. Fotografiens Hus er åpent 10 – 16 på hverdager, bortsett fra mandager, og 12 – 16 på lørdag og søndag. De utstilte bildene som tidligere er utstilt i Tromsø (2001) og Bodø (2002) kan ses på www.espenmortensen.com

Fotografi av tannlege Espen Mortensen.