Ex curiosa odontologiae:

Fødehjem bygget med tannlegeassistanse

Cubaclassic-pastell. Fotografi av Espen Mortensen.

Gruppebilde av «damene» (legene og tannlegene i Hønefoss) klar til mannekengoppvisning.

Hønefoss feirer i år jubileum, 150 år som kjøpstad. Mange mener at Fødehjemmets tilblivelse var noe av det beste som ble tilført distriktet i denne perioden. Der går mange historier om hasardiøse bilturer med problematiske fødsler på veien til Drammen sykehus og om gamlehjemmet på Jevnaker som hadde to rom som fødeavdeling.

I 1952 fikk en del kvinner den idé å bygge et fødehjem i Hønefoss i Røde Kors’ regi. Det skulle skaffes penger. Et av tiltakene var at byens leger og tannleger stilte opp til mannekengoppvisning på Hotell Fønix. Arrangementet ble populært. Billettene var dyre. Dessuten tok fotograf Gudrun Tingleff Jenssen en fotoserie som ble solgt i stort opplag, så det kom mange penger i kassen. Fødehjemmet stod ferdig i 1958. Det fungerer i dag som psykiatrisk dagsenter.

Tannlege Harald Egeberg 1905 – 1994. Tysk tannlegeeksamen 1929. Privatpraksis i Hønefoss. Formann i Buskerud tannlegeforening 1946 – 48.

Tannlege Einar Heieren. 1904 – 1993. Tannlegeeksamen 1928. Privatpraksis i Hønefoss. Skoletannlege i Hole og Norderhov. Kasserer i Buskerud tannlegeforening.

Det var tradisjon i Hønefoss å samle penger inn til gode formål og spesielt barnehjelpsdagen og Røde Kors-uka var tilbakevendende begivenheter hvor alle var med. At «damenes» mannekengoppvisning ble vellykket er en kuriøs bekreftelse på hvilken posisjon leger og tannleger tidligere hadde i lokalsamfunnet.

MikkelKardel