Allsidig svenske på veggen i Geitmyrsveien

Sandblom, John (Johannes) Niko- laus, født i Friggerås, Sverige 5. juli 1871, død 1948. DDS 1900. MNTF 1906. Æresmedlem 1922. Bestyrer av NTFs tekniske tannlegeinstitutt fra 1905 – 08. Bosatte seg i Sverige 1909. Første hofftannlege 1924. Utga den første lærebok i odontologi på norsk i 1910. Mottok en rekke ordener, var blant annet ridder av St. Olav og fikk i 1909 overrakt en æresgave fra norske tannleger.

Dette var de nakne fakta vi fant i Norges Tannleger da Sandbloms sønnesønn, John Sandblom, nylig tok kontakt med Det odontologiske fakultet i Oslo og NTF for å overbringe et maleri av Sandblom som gave til fakultetet.

Men hvem var egentlig Sandblom og hva var det han gjorde som kvalifiserte til så vel æresmedlemsskap i NTF som ordener og æresgaver? Og det attpå til til en svenske?

Nærmere undersøkelser, både i gamle Tidender og i Nordisk Medicinhistorisk Årbok, fylte imidlertid ut de tørre fakta fra Norges Tannleger, og gav et bilde av en spennende person som betydde mye for utviklingen av faget både i Norden og i Europa for øvrig. Som utdannet i Chicago, under odontologiens store «far» G.V. Black, som hans favorittelev, den beste på sitt kull, og med et strålende anbefalingsbrev fra Black i lommen, hadde han god ballast da han reiste til Europa på foredrags- og demonstrasjonstur.

Tiden i Norge • I 1905 ble kan kallet som «bestyrer» for det nyopprettede NTFs tekniske institut som senere ble slått sammen med Statens Tandlægeinstitut. Han fungerte også som lærer i protetikk og fyllingslære, var eksaminator i flere fag og var i tillegg en populær kursgiver, som «gav amerikansk fart åt undervisningen». I 1909 flyttet han til Stockholm som privatpraktiserende tannlege, men fortsatte med undervisning og kursvirksomhet og får æren for å ha vært en banebryter for moderne tannlegekunst etter amerikanske prinsipper også utenfor Norden.

Portrett av John Sandblom, malt av den kjente svenske kunstneren Axel Nilsson og gitt som gave til Det odontologiske fakultetet i Oslo. Foto: G. Sangnes.

Den første læreboken • I 1910 utgav han den første lærebok i sitt slag i Norden: Lære og Handbog i Tandlægekunst for Tandlæger og Studerende, Kristiania 1910. Sandblom drev en blomstrende praksis i tillegg til alle sine andre aktiviteter, både som organisasjonsmenneske og kursgiver, og i 1923 ble han også hofftannlege og fikk blant annet æren for å ha avstedkommet en betydelig forbedring av utseendet til daværende kong Gustav den V. Kongen hadde hatt en alvorlig periodontitt som tidligere bare var behandlet med penslinger. Sandblom laget en overkjeveprotese og «skapade det landsfaderliga utseendet, som vi alla känner til.» Han var dessuten sentral i arbeidet med opprettelsen av Eastmaninstituttet, og er ved ulike anledninger tildelt en hel rekke medaljer, ordener og hedersbevisninger.

Ikke bare odontologi • Men Sandblom var ingen fagidiot, han hadde mange interesser utenom odontologien, og markerte seg sterkt både som idrettsmann og kunstsamler. Som seiler deltok han i flere hundre svenske og internasjonale konkurranser og vant bl.a. bronse under de olympiske leker i Amsterdam i 1928. Han var også habil som kunstløper og ble blant annet Champion of the Northwest USA 1897.

At han dessuten måtte ha vært en karismatisk og sympatisk person tyder følgende ettermæle på: «Det låg et skimmer över de dagar då han var vår ledare och när arbetet var slut för dagen var han den goda kamraten med glimten i ögat och han var dessutom den gästfriaste blant värdar».

Portrettet av Sandblom, malt av den kjente svenske kunstneren Axel Nilsson, ble overrakt dekanus ved Det odontologiske fakultet, Hans R. Haanæs, i nærvær av presidenten i NTF, Carl Christian Blich, ved en høytidelighet i NTFs lokaler den 21. mars i år. Maleriet henger nå på fakultetet i Oslo.

John Sandblom som champion i figurskating i Chicago år 1897. Foto fra Nordisk medicinhistorisk årsbok.

Litteratur:

  • Hans Grahnén och Nils Bäckman. Hovtandläkare i Sverige. I: Nordisk Medicinhistorisk Årbok. Supplementum XV; 1997.

GudrunSangnes