Autotransplantation of teeth

Mitsuhiro Tsukiboshi:

I forordet sier forfatteren at det er en vanlig misforståelse at transplantasjon bare gir vellykkede resultater når donortennenene har ufullstendig rotutvikling på transplantasjonstidspunktet. Han mener å kunne dokumentere at også fullt utviklede tenner kan transplanteres med godt resultat, og håper at boken vil øke interessen for transplantasjon som en behandlingsmetode både for barn og voksne. Forfatteren benytter kapitlet om prognose til å gjøre rede for resultatene av egne behandlinger der han har fra to til 12 års oppfølging. Av til sammen 190 tenner utgjør den største gruppen 128 molarer (visdomstenner) som i hovedsak er transplantert på voksne for å erstatte kariøse eller periodontalt skadede molarer. Et trettitall av disse er presentert som kasuistikker. En annen indikasjonsgruppe utgjøres av tenner med behov for korreksjon av posisjonen (ektopi eller skade på roten), for eksempel kirurgisk ekstrusjon, mens en tredje gruppe, «intentional transplantation», er tenner som replanteres etter ekstraksjon og nødvendig behandling Best resultat med 95 % vellykkethet oppgis for kirurgisk ekstrusjon og for transplantasjon til intakte alveoler, mens der alveolen må prepareres, er resultatene vesentlig dårligere, særlig på personer over 40 år (49 %).

Forfatteren har bidratt med et kapittel med basal informasjon om tennenes embryologi og anatomi, og et om kliniske indikasjoner for behandling. Et utmerket kapittel om sårtilheling ved transplantasjon og replantasjon har Yasuhiro Asai og andre ved Tokyo Dental Collage som medarbeidere, og kapitlet om behandlingsprosedyrer er gjort i samarbeid med bl.a. Leif Bakland, Loma Linda. Et informativt og presist kapittel om transplantasjon av tenner med ufullstendig rotutvikling er forfattet av Jens O. Andreasen, København der han også diskuterer fordelene med transplantasjon som behandlingsalternativ opp mot implantatbehandling.

I diskusjonen om indikasjoner sier forfatteren at «Transplantation must be superior to other treatment options (implants, removable prosthesis, fixed partial dentures, orthodontics, etc.) in function, time, cost, prognosis, and biocompatibility to be considered the treatment of choice». Samtidig går han andre steder i boken god for å utføre transplantasjon, selv i de situasjonene der prognosen er usikker. Her hjemme har indikasjonene for transplantasjon vært restriktive og begrenset til situasjoner der det er overveiende sannsynlig at resultatet blir vellykket. Denne praksisen har nok bidratt til at transplantasjon av tenner etter hvert i stor grad er blitt akseptert som rutinebehandling i Norge. Den foreliggende bok kan imidlertid representere en anledning til å ta opp indikasjonsstillingene til diskusjon, spesielt med tanke på kirurgisk ekstrusjon.

Boken har illustrasjoner av høy kvalitet og en tiltalende layout som presenterer budskapet klart sammen med en kortfattet og enkel tekst.

ArildStenvik 

Carol Stream, Illinois: Quintessence Publishing Co.; 2001. 192 sider, 142 figurer, 14 tabeller