Roar Gomnæs:

En president til besvær

NTFs Tidende er et forum for fag- debatt og brakte oss i april- nummeret et interessant og tankevekkende innlegg fra kollega Tore Ramstad. Ramstad setter fokus på NTFs holdning til spesialister og spesialutdannelse med utgangspunkt i «Presidentens spalte» i februar 2002, hvor presidenten velger å gjøre narr av nyutdannede tannleger som må bleke tenner og lime tannsmykker for å leve av det. I det samme innlegget får de vel 100 spesialister i periodonti og protetikk skylden for at de er så få og så er de så gamle – minst 50 år! Og så tillater de seg attpå til å bo i byen – Grovt Blich! (Men bor ikke du også der?)

Jeg har behov for å dreie Tore Ramstads debattforsøk tilbake på sporet: Tore Ramstad er en av nestorene i norsk protetikk med 20 års fartstid i Rikstrygdeverkets ledelse med odontologisk internasjonal anerkjennelse. Ramstad har vært en hovedaktør i ganespalteprotetikk i en mannsalder, og var en grunnlegger og den første president i Seksjon for Odontologisk protetikk (nå NFOP) og har vært en mye benyttet kursgiver i den forening hvor Blich for tiden bekler presidentvervet. Det er derfor all grunn til å gå ut fra at Ramstad vet hva han snakker om når han peker på et markant behov for spisskompetanse i norsk odontologi.

Ramstad etterlyser en helhjertet innsats fra NTFs side for å legge forholdene til rette for utvikling av spesialiteter innen ulike fagdisipliner.

Ramstad avslutter med relevante problemanalyser: Han peker på behov for anerkjennelse av kompetanse fra NTFs side. Ramstad ønsker videre at NTF ser på spesialister som et supplement til faglig utvikling og ikke som skremmebilder for allmennpraktikere og avslutter et godt debattinnlegg med å be NTF bidra med disponibel innflytelse for å stimulere rekruttering til odontologiske spesialiteter.

Ramstad tar i sitt innlegg fatt i Blichs oppfatning av «min egen protetiske grunnutdannelse er så god at jeg knapt ser behov for ytterligere utvikling». Min oppfatning er at her «kortslutter» Blich: Dette vet Blich ingen verdens ting om – bortsett fra sin egen oppfatning om hva han selv tror han kan! Et hovedpoeng i denne sammenheng er at Blich aldri har fått målt sitt kunnskapsnivå etter endt utdannelse. Slik evaluering gjøres derimot i protetisk spesialutdannelse. Som sensor i protetikk ved UiO gjennom 6 år har jeg et ganske mye bedre grunnlag enn Blich til å vurdere protetisk kunnskapsnivå hos nyutdannede tannleger – og uten å si for mye her er det åpenbart at Tore Ramstad og formannen i OTS, Inger-Lise Mathiesen, begge er ubehagelig nær sannheten når de frykter at kunnskapsnivået ikke er der det burde være.

Jeg synes det er mer enn betenkelig å ha en tillitsvalgt president som uten dokumenterbar kunnskap hevder at Tore Ramstad tar feil og faller for fristelsen til å raljere rundt Ramstads innlegg. Jeg oppfatter det i beste fall som «skivebom» når presidenten i tillegg skjuler sin manglende fagkunnskap bak overskrifter som: «Olympisk mester i kortslutning». Videre ønsker jeg å sette fokus på presidentens evige misnøye med at de vel 100 spesialister i periodonti og protetikk er så få og så gamle – hvis skyld er det? Tror Blich at vi er for gamle eller bare gamle?

Blich sier sitat: «Foreningen har drevet systematisk og målrettet arbeid med å skaffe utdanningsinstitusjonene og spesialistkandidatene bedre kår». Her vinner definitivt Blich olympisk gull i kortslutning: Jeg har sittet som medlem i den protetiske fagforeningen i mer enn 20 år, og kan hvis Blich ønsker det, vise ham en lang rekke brev angående spesialistforhold som er sendt til NTF uten at vi engang har fått svar.

Jeg har selv som sekretær i faggruppe for protetikk skrevet brev med saksinnhold som gjelder høringer og utredninger vedrørende protetikk uten å motta svar. NFOP kan dokumentere at NTF har avgitt uttalelse i rene protetiske spørsmål uten å finne det bryet verd å konsultere spesialforeningen!

Jeg kan faktisk ikke erindre et eneste tiltak fra NTFs side for å bedre kår eller utvikling blant protetisk utdannede tannleger. Da er det kanskje ikke lenger grunn for presidenten til å lure på hvorfor vi er så få og gamle. Jeg setter ikke pris på å ha en president som ikke er saklig, og Blichs artikkel er definitivt et godt bevis for at Blichs evne til å ta «mannen i stedet for ballen» etter hvert er blitt et fyndord ute blant kolleger.

Men siden vår president absolutt ønsker en dopingkontroll slik han gir uttrykk for i sitt innlegg, er mitt råd: Vær forsiktig, Blich.

Adresse: Ekebergveien 237, 1165 Oslo