Høybråten skuffet NTFs tillitsvalgte

Helseminister Dagfinn Høybråten har satt seg godt inn i sakene og snakket meget klart og tydelig til Forum for tillitsvalgte fredag 19. april. Hans hovedanliggende er å skaffe befolkningen over hele landet de tannhelsetjenester den har behov for, og han er utålmodig. Statsrådens måte å løse oppgaven på er å utdanne flere tannleger, og ikke tannpleiere, snarest mulig. Som en fortsettelse av det han betegnet som en god dialog og et samarbeid mellom Helsedepartementet og Tannlegeforeningen, utfordret Høybråten NTF til å komme med gode forslag hva angår fordeling og spredning av tannlegene, der han nå ser regulering som et nødvendig virkemiddel.

Helseminister Dagfinn Høybråten noterer reaksjonene fra NTFs tillitsvalgte, med assistanse fra avdelingsdirektør Kjell Røynesdal (t.h.) i Helsedepartementet. Foto: Gudrun Sangnes.

– Jeg er kommet til at vi er nødt til å regulere tannlegemarkedet i en eller annen form. Dette blir et mer og mer påtrengende spørsmål, og det er ingen lettvint vei utenom det, bortsett fra å stikke hodet i sanden. Og det er det kanskje noen som har gjort lenge nok. Vi må starte diskusjonen med stort alvor og ansvar, og da vil jeg appellere til dere tillitsvalgte og ledere om at vi tar et felles ansvar, sa Høybråten og fortsatte:

– Jo tydeligere krisen i tannhelsetjenesten blir for den alminnelige opinion, Stortinget og regjeringen, jo klarere vil det fremstå at vi har et grunnleggende fordelingsproblem.

Vi har sett påstanden om at tannpleiere kan overta en del av oppgavene innenfor tannhelsetjenesten. Til det vil jeg si både til NTF generelt, og til privatpraktiserende tannleger spesielt: Dere har ikke mye å skryte av på dette punktet – og jeg kan ikke vente lenger.

Professor Dorthe Holst bidro med et grundig innlegg om trygd og tannhelse på Forum for tillitsvalgte og her deltar hun i diskusjonen etter helseministerens foredrag. Foto: Gudrun Sangnes.

Høybråtens konklusjon på det hele er at myndighetenes ansvar er å gjøre noe med utdanningskapasiteten og at tannlegene må gjøre noe med utnyttelsen av ressursene.

– Helsedepartementet baserer seg på fiktive tall både hva angår tannleger og tannpleiere og de har valgt en løsning der de har neglisjert alle råd fra NTF, sa NTFs president Carl Christian Blich da han inviterte til politisk verksted umiddelbart etter helseministerens besøk.

Forsamlingen og innleggene bar, i hvert fall innledningsvis, preg av overraskelse over helseministerens budskap. Men det manglet ikke på kreative og konstruktive innlegg og forslag og nå er debatten i gang internt i NTF, både om turnustjeneste, beordring og etableringsstopp i Oslo og kanskje Bergen. Men dette er tiltak man må tenke nøye og lenge igjennom, så helseministeren kan neppe vente seg noe konstruktivt med det aller første. Turnustjeneste kan ha mye godt for seg, men da må det vel ligge et utdanningselement i det, en forlengelse av praksisperioden kanskje? Og hva med beordring? En fire-fem spredte hender vitnet om en ikke umiddelbar tilslutning ved en spontan håndsopprekning. Og etableringsstopp? Hvem vil vel velge et yrke som innebærer at man aldri kan etablere seg i en av Norges største byer? Og hva skal man da med alle utdanningsplassene?

De tillitsvalgte har fått litt å tygge på etter et Forum for tillitsvalgte som ellers inneholdt et langt hyggeligere møte med to andre politikere. Stortingsrepresentantene Olav Gunnar Ballo (SV) og Britt Hildeng (Ap) viste stor interesse og lydhørhet i forhold til de ulike aspekter ved tannlegetjenester og trygdeytelser, etter en meget dekkende innledning av professor Dorthe Holst. Ballo benyttet også anledningen til å berømme NTFs ledelse for økt tilstedeværelse på den politiske arena.

I det varierte programmet over halvannen dag i Oslo, fikk representantene også en grundig gjennomgang av status og aktuelle saker ved de to fakultetene, ved dekanene Hans R. Haanæs og Magne Raadal, og avslutningsvis ble det gjennomført et gruppearbeid over «Det nye NTF», der besvarelsene vil bli analysert i etterkant av møtet.

Ellen BeateDyvi