Det «nye» NTF

«For første Gang, for første Gang, Det giver mangen Smaating Rang…» skrev Wergeland ved oppføringen av sitt første teaterstykke i 1838. Nå var ikke Forum for tillitsvalgte noen Smaating, og vi skal heller ikke trekke sammenligningene med innholdet i diktet for øvrig for langt, men det nylig avholdte møtet i Oslo den 19.–20. april var definitivt det første stormøtet for NTFs tillitsvalgte etter at den nye strukturen ble innført ved årsskiftet.

Forum er tenkt som et politisk verksted der de tillitsvalgte kan møtes til debatt og mer uformelle diskusjoner, komme med ideer og innspill, men uten at det skal føre til forpliktende vedtak slik som på representantskapsmøtene. Hovedforedragsholder var helseminister Dagfinn Høybråten, og stemningen på møtet ble nok sterkt preget av det alvorlige budskapet han kom med (se side 388). Når dette leses er det reviderte nasjonalbudsjettet presentert, og da vil vi også vite hva han ikke sa på møtet, nemlig hva regjeringen egentlig har bestemt seg for i de mange særdeles viktige sakene for tannhelsetjenesten, så vel som for NTF og hver enkelt tannlege.

Så langt vi kunne tolke ministeren, blir det utvidet opptak av nye studenter allerede fra høsten, men hvor skal de utdannes? Blir det utdanning i Tromsø eller skal opptaket økes i Bergen og Oslo, eller blir det en kombinasjon? Og blir det bevilget penger til kompetansesentre – og til nødvendig nybygg ved fakultetet i Bergen? Og hva med økonomien i spesialistutdanningene? Og ikke minst, blir det reguleringer? At tannhelsetjenesten fortsatt forblir fylkeskommunal er allerede bestemt, men det er mange åpne spørsmål både hva angår organiseringen og finansieringen i den «nye» fylkeskommunen. Det vakte for øvrig oppsikt at helseministeren viste til et for forsamlingen ukjent lovforslag om endringer i lov om tannhelsetjenesten, lagt frem for Stortinget 22. mars i år. Av dette fremgår det bl.a. at fylkeskommunene vil få stor frihet i organiseringen av Den offentlige tannhelsetjenesten. En sak er imidlertid i skrivende stund avklart: Refusjonsordningen for periodontitt trer i kraft fra 1. mai.

Forum for tillitsvalgte erstatter det tidligere formannsmøtet. Hovedstyret og sekretariatet var der selvsagt, og fra lokalforeningene møtte én offentlig ansatt og én privatpraktiserende tannlege. Dessuten var representantskapets ordfører tilstede, og spesialistforeningene, fagnevnden, etisk råd, fakultetene og fylkestannlegene var også representert. I tillegg til helseministeren, møtte Olav Gunnar Ballo (SV) og Britt Hildeng (Ap) fra to av de tre politiske partiene som har satt tannhelse på sin dagsorden, og blant foredragsholderne var også professor Dorthe Holst, som er ekspert på tenner og trygd. Det var også avsatt tid til diskusjoner om hvordan man best skal organisere seg i det nye NTF.

Sett fra sidelinjen syntes dette Forum for tillitsvalgtes «første Gang» å kunne være en god mal for senere møter. Så gjenstår det å se om samarbeidet mellom offentlig ansatte og privatpraktiserende i én forening, både sentralt og lokalt, medfører generelt økt aktivitet, og at dette i sin tur fører til at medlemmene i større grad enn tidligere føler NTF som sin forening.

I Tidende har vi den siste tiden registrert en markert oppgang i antall leserinnlegg under vår spalte for kommentar og debatt. Det er et godt tegn. En forening og et tidsskrift der meninger luftes og brytes viser at det er aktivitet og engasjement. Det lover godt for det nye NTF.