Oslotannlegene på skattemøte

Tannlege Gomnæs roste skattekontrollørenes opptreden ved bokettersynet, men var ikke fornøyd med at han, til tross for massiv kvalitetssikring av regnskapsførselen, fikk «prikkbelastning» av likningsetaten. Her i samtale med direktør Jan-Egil Kristiansen (t.v.), og tannlege Kjetil Reppen (t.h.).

Interessen var upåklagelig da Oslo Tannlegeselskap, i etterkant av den mye omtalte «Skattesaken», den 13. februar inviterte til diskusjon omkring skatt, bokettersyn, gjeldende regler og hvilke tiltak NTF og lokalforeningene kan bidra med.

Møtet førte ikke til de store konfrontasjoner mellom likningsetaten og tannlegene. Budskapet fra etaten var klart: Kontrollene fortsetter; flere tannleger kan vente bokettersyn, og de vil ikke bli varslet, men det vil bli tatt hensyn, slik at arbeidsdagen stort sett kan gå som planlagt. Mangelfulle regnskaper, manglende legitimasjon av omsetning, mangelfulle timebøker og mangelfull oppbevaring av regnskapsmateriale var blant de problemene skattekontrollørene møtte ved fjorårets pilotkontroller. Dessuten presiserte direktør Jan-Egil Kristiansen fra Oslo likningskontor at kvitteringer skal være forhåndsnummerert (maskinell nummerering godtas nå) og at det daglig skal foretas kasseavstemning.

Men Kristiansen lovet også at de som justerer en urimelig lav omsetning opp til riktig nivå ved neste likning, vil ha gode muligheter til å unngå kontroll. – Vi har ikke kapasitet til å kontrollere alle og kommer til å prioritere dem som ikke innretter seg etter gjeldende regler, sa han. Og roste samtidig foreningen for dens håndtering av saken.

I alt 212 tannleger var påmeldt på møtet på Rica Sjølyst, der også Skattebetalerforeningen var representert ved jurist Tore Fritsch og NTF ved presidenten, Carl Christian Blich og generalsekretær Sindre Koppang. Dessuten var tannlege Roar Gomnæs invitert til å fortelle om sine erfaringer med bokettersyn, og direktør Trond Egil Korsmoe om de erfaringer han hadde med tannlegers regnskapsførsel gjennom sitt arbeid som regnskapsfører.

Tekst og foto:
GudrunSangnes