Principles of Oral and Maxillofacial Surgery

U. J. Moore et al., editors:

Denne læreboken i oral og maksillofacial kirurgi utkom første gang i 1965 og foreligger nå i 5. utgave. Boken er blitt gjennomgående revidert og oppdatert, ikke minst på behandlingsområder som implantatkirurgi, traumatiske skader og rekonstruksjoner.

Boken henvender seg primært som lærebok til tannlegestudenten. Den er mye brukt på utdanningsinstitusjoner i Storbritannia og har fått sin form etter gjensidig samarbeid mellom forfatterne og lærestedene.

Boken foreligger som paperback i et hendig format. Den består av 18 kapitler som dekker det aller meste av fagområdet oral og maksillofacial kirurgi. Alle bilder og figurer er i sort/hvitt, men de er tydelige og illustrerende. Teksten er konsis og lettforståelig. Den inneholder svært få referanser.

Som tittelen sier, er dette en bok om prinsippene i fagfeltet oral kirurgi. Den går ikke i dybden på noe felt og inneholder få referanser eller henvisninger til annen litteratur. Ingen kontroversielle behandlingsmåter blir omtalt eller diskutert. Dette er bokens største svakhet. På den annen side er den lettlest, klar og konsis i sine råd. Således er den en utmerket basal lærebok. Den er også relativt billig. At boken er utgitt for det engelske marked, gjør at kapitler om reseptskriving, om medikamenter og om bruk av generell anestesi faller utenom praktisk bruk i Norge. Boken bærer noe preg av å være en revidert utgave av en over 30 år gammel bok. Illustrasjoner i farger er etter hvert blitt et krav til en moderne lærebok. Med nevnte forbehold kan boken anbefales til tannlegestudentene. Det finnes imidlertid gode alternativer, som også er mer moderne i innhold og layout. Bare synd at det ikke lengre er aktuelt å utgi en nordisk lærebok i oral kirurgi.

KnutTornes 

Oxford: Blackwell Science; 2001. 288 sider