Generelt god regnskapsstatus

Påstand: Gjennom media og andre aktører er det skapt et bilde av privatpraktiserende norske tannleger som kunnskapsløse mennesker med skatteaversjon

Kjære leser!

På oppfordring fra utallige tannleger jeg har møtt gjennom mitt arbeid som foreleser på mange kurs i regi av Den norske tannlegeforening, og ikke minst på vegne av de mange «Pluss-tannleger» jeg samarbeider med til daglig, ligger det meg på hjertet å rope høyt at dette ikke er en korrekt beskrivelse av situasjonen.

Jeg har arbeidet så lenge, og for så mange norske tannleger, at jeg tør å si at det som kjennetegner standen er et ønske om å være etterrettelige og levere kvalitet, det være seg i utøvelsen av tannlegefaget som i det å etterleve lover og regler.

Når det er sagt, ettersynene fra Oslo Likningskontor og andre kontroller viser og dokumenterer store regnskapsmessige mangler og betydelige skatteunndragelser. Lover og regler er delvis intrikate og vanskelige å etterleve, men disse både skal og må selvsagt følges. De «skyldige» må få sin fortjente straff og gjøre de nødvendige korreksjoner fremover.

Men det er viktig å være klar over at kontrollene nok ikke er så tilfeldig valgt som det kanskje er blitt gitt inntrykk av. Underforstått; den generelle status er ikke så dårlig, det være seg i Oslo eller i landet ellers. Antakelig ville situasjonen fortonet seg annerledes om en valgte å kontrollere de tannlegepraksiser som drives som aksjeselskap eller som benytter autorisert regnskapsfører eller registrert revisor.

Situasjonen krever etter min mening at vi alle, også vi ikke-tannleger, må gå i oss selv og vurdere om våre produkter er gode og aktuelle nok og et spørsmål å kaste frem innen mitt fagområde kan være: «Bør ikke så viktige felt som regnskap og økonomistyring få en (mer sentral) plass i utdannelsen; via kurs for avgangsstudentene - i etterutdanningen etc.?»

For målet må være at vi sammen arbeider med å flytte fokus, fra negative hendelser og skriverier, over på det faktum at norske tannleger generelt er kunnskapsrike mennesker som er opptatt av å følge lover og regler.

Trond-EgilKorsmoe 

Direktør, Visma Services ASA

Adresse: postboks 2503, 4678 Kristiansand