Problemer kan snus til ut­ford­rin­ger

Svar til Einar Berg

Først og fremst er jeg glad for den holdningen Einar Berg viser innledningsvis. Når Storting og Regjering går inn for å etablere tann­legeutdanning i Tromsø er det en ut­fordring for de etablerte odontologiske miljøene i Nor­ge å bidra til å gjøre denne utdanningen så god som mulig. Dette er hovedgrunnen til at jeg sa ja til å koordinere studieplanarbeidet i Tromsø.

Så til de to spørsmålene. En av de viktigste forutsetningene for å etablere tannlegeutdanning i Tromsø er tilgang på kvalifiserte lærere. Både offentlige utredninger og erfaringer fra fakultetene i ­Oslo og Bergen viser at det er rekrutteringsproblemer til vitenskapelige stillinger, spe­sielt i kliniske fag. Nå er det imidlertid en forskjell på å rekruttere folk til etablerte miljøer i forhold til mulighetene for å ­være med på å starte noe helt nytt. Jeg har i løpet av kort tid fått overraskende mange telefoner fra vel kompetente kollegaer i mange nordiske fagmiljøer som er interesserte i Tromsø.

Når det gjelder offentlig tannhelsetjeneste som «eier» av undervisningsklinikken, er jeg enig med Einar Berg. Det er flere meninger, ­noen for og ­noen imot. Ved å ta inn erfaringer, spe­sielt fra svenske fakulteter, burde en kunne unngå en del åpenbare problemer.

Avslutningsvis, tannlegeutdanning i Tromsø er ­ikke ­uten problemer. Men disse problemene kan snus til utfordringer, blant annet gjennom den entusiasmen en møter ved universitetet i Tromsø og tannhelsetjenesten i Nord-Norge.

Harald M.Eriksen