Einar Berg:

Tannlegeutdanning i Tromsø

Jeg har én kommentar og to spørsmål til Harald Eriksen i forbindelse med hans artikkel «Tannlegeutdanning i Tromsø, kvalitet og distriktspolitikk» (Tidende nr. 11, ­side 606).

Ettersom beslutningen ­om å etablere en tannlegeutdanning i Tromsø synes å ­være fattet, kan jeg ­være enig med ham i hans konklusjon at norsk odontologi må nå samle seg ­om å gi Tromsø de bes­te forutsetninger.

­Mine to spørsmål er disse:

1. Hvor finner du de ­unge entusiastiske sø­ker­ne som åpenbart vil trekke til Tromsø? Det er mulig at jeg ­ikke har nok innsikt, men mitt inntrykk er at det per i dag i inn- ­eller nærmeste utland finnes ytterst få kvalifiserte personer innen de fleste kliniske disipliner med ­eller ­uten ungdom og/eller entusiasme. De har i ­alle fall ­bare i særdeles begrenset grad meldt sin eksistens når Det odontologiske fakultet i Bergen i den se­ne­re tid har lyst ut ledige stillinger.

2. Hvilken dokumentasjon har du på at det er ­gode erfaringer med de utdanningsklinikkene i Sverige som drives av den offentlige tannhelsetjenesten? I henhold til de informasjoner jeg har fått fra svenske kolleger, finnes det i ­alle fall flere meninger ­om den saken. Et annet forhold er at kravene til undervisere ved slike utdanningsklinikker er personer med spesialistkompetanse og i tillegg en viss vitenskapelig pro­duk­sjon –og slikt tar tid og ressurser å utvikle.

Adresse: Det odontologiske fakultet, Årstadveien 17, 5009 Bergen