Æresmedlem i NOHF

Tannlege Jarle Bragelien ble utnevnt til æresmedlem i Norsk Odontologihistorisk Forening. Her sammen med foreningens leder, Astrid Fredlund, i kjelleren i Geitmyrsveien 71.

å Norsk Odontologihistorisk Forenings (NOHF) generalforsamling under årets landsmøte, ble Jarle Bragelien utnevnt til foreningens æresmedlem. Han var en av de ­fire i komi­teen som gjorde forarbeidet da NOHF ble stiftet i 1980 og har siden vært et aktivt medlem. I perioden 1990 – 1994 var han formann i foreningen.

Jarle Bragelien har vært faglig aktiv på mange områder. Også hans spe­sielle interesse for odontologihistorie har nedfelt seg i stor innsats på for­skjel­lige arenaer. Da Hedmark og Oppland Tannlegeforening i anledning sitt 75-årsjubileum utga et jubileumsskrift, var han redaktør. Og hva kunne ­være mer naturlig enn et gammelt tannlegekontor på Anders Sandvigs Maihaugen. Jarle var den drivende kraft i et stort registrerings- og utstillingsarbeid sammen med ­andre medlemmer av lokalforeningen. I 1987 kunne de presentere en utstilling som består av utstyr kombinert med en instruktiv og smakfull odontologihistorisk utstilling. Takket ­være denne innsatsen fikk altså Maihaugen det odontologiske ansikt utad som seg hør og bør, og i arbeidet med alt dette ble Bragelien nærmest regnet som en av museets ansatte.

De siste årene har han lagt ned et stort arbeid i systematisering av samlingen av gammelt dentalutstyr som var stuet bort i kjelleren i Geitmyrsveien 71. Sammen med en trofast arbeidsgjeng går han på 7. året løs på et minutiøst rydde- og registreringsarbeid i det som var en uframkommelig haug med rot da arbeidet begynte. Som «kaptein på laget» og kombinert med ukentlig reise tur/retur Lillehammer, har han gjort en stor og uvurderlig innsats. Mye av grunnlagsarbeidet i forhold til et eventuelt nasjonalt odontologimuseum i framtiden er med dette allerede gjort.

I programmet til ­både det siste og det foregående landsmøtet i ­Oslo var det invitasjon til å se De odontologiske samlinger i Geitmyrsveien, som el­lers er ­lite tilgjenglig. ­Noen få interesserte møt­te til Jarles engasjerte omvisning.

For øvrig har Jarle Bragelien øst av ­sine odontologihistoriske kunnskaper i mange fore­drag og artikler. Han har ­både ønsket og evnet å formidle det han brenner for, også på dette området in­nen­for odontologien. Han er tidligere blitt hedret med æresmedlemskap i Oppland Tannlegeforening, NTFs hederstegn i gull og KS hederstegn.

­Bare Cato Christophersen er tidligere blitt hedret med æresmedlemskap i NOHF. Det nye æresmedlem gratuleres herved!

AstriFredlund