Erfaring fra studentkongress:

Samme fag, store va­ria­sjo­ner

Tannlegestudentene Ing­rid K. Fjærvik, Camilla Kringen og Vidar Løland Ingvaldsen stilte med stand på «Exhibition Fare» på den inter­nasjo-nale studentkongressen i august i Sharm al Sheik i Egypt. Foto: privat.

Årets IADS ( International Asso­cia­tion of Dental Students)-kongress gikk av stabelen 4.-10. august i Sharm el Sheikh i Egypt. Omlag 200 studenter fra Europa, Afrika og Australia deltok på denne kongressen som ble avholdt for 49. år på rad. Norges offisielle delegasjon fra NTSO (Norsk Tannlegestudent Organisasjon) besto av Camilla Kringen (Oslo), Ing­rid K. Fjærvik (Oslo) og Vidar Løland Ingvaldsen (Bergen).

IADS ble dannet i 1951 for å gi tann­legestudenter fra ­hele verden mulig­heten til å møtes og utveksle kunn­skap og erfaringer innen odontologi på et internasjonalt nivå. For å ivareta dette, arrangerer organisasjonen to ganger årlige møter. Hovedmøtet foregår hver høst og da avholdes samtidig et faglig program med forelesninger og seminarer. I tillegg organiserer IADS stu­dent­ut­veks­ling mel­lom ­alle medlemslandene. I sam­arbeid med Verdens helseorganisasjon driver IADS et «Voluntary Work Abroad Scheme» som tilbyr studenter erfaring med primær oral helsetjeneste i utviklingsland.

Vi ankom Sharm el Sheikh ­om morgenen 4. august, hvor vi ble godt tatt i mot av det egyptiske vertsskapet. Denne dagen var satt av til ankomst og åpningssermoni. Vi kom tidlig og fikk tid til å ­nyte sola og det krystallklare, varme vannet i Rødehavet mens vi ventet på resten av deltakerne. Om kvelden ble kongressen åpnet på høytidelig vis. De to påfølgende dagene var programmet tettpakket med organisasjonens møter. Hovedtemaene var bl.a. økonomi, hvordan fungerer utvekslingsprogrammene, kommende møter og kongresser, valg av nytt hovedstyre og valg av æresmedlemmer. Det var også avsatt et eget ­møte hvor hvert lands «Exchange officers» fikk mulighet til å utveksle erfaringer og ideer, samt å bli bed­re kjent.

De siste to dagene var satt av til fag­lige forelesninger, seminarer og en utstilling hvor hvert land presenterte seg selv på en «Exhibition Fare». Selvfølgelig var det også et spennende sosialt program, og i løpet av kongressen fikk vi blant annet mulighet til å dra på snorkle-/dykketur til flotte korallrev, vi dro på ørkensafari for å besøke en beduinleir og vi fikk oppleve en egyptisk folk­loreaften med magedanserinner og tradisjonell egyptisk mat.

I løpet av den korte uken ble vi godt kjent med mange studenter fra mange ulike land. Vi har lært at selv ­om vi studerer samme fag, er det store va­ria­sjo­ner i hvordan undervisningen er langt opp, og hva som blir lagt vekt på. Vi vil nå jobbe for at nors­ke tannlegestudenter ­igjen vil benytte seg av IADSs utvekslingsprogrammer, og for at flere uten­land­ske studenter kan komme til Norge.

Tilslutt vil vi takke Tannlegeforeningen for økonomisk støtte som gjør det mulig for oss å drive internasjonalt arbeid. Takk også til Norsk tannvern, Tannlegeforeningen og Solidox for T-skjorter og materialer til standen vår på utstillingen.

For NTSO og IADS

CamillaKringen og Ing­rid K. Fjærvik