Røntgen på digital motorvei

Digitalt røntgen er in­gen nyhet, selv ­om det fortsatt ligger i fremtiden for mange. Mange klinikker har etter hvert gått over i den digitale hverdag. Men i Hordaland satte de seg ned og lagde en helhetlig it-plan, der de tenkte på alt fra journal og røntgen til e-post og Internett for de ansatte. Det resulterte i et sam­arbeid med Jacobsen Dental, Sirona og it-avdelingen ved Haukeland sykehus. Overtannlege ­Arne Åsan i Os er prosjektleder for satsingen i Hordaland, der det nye systemet offisielt ble overrakt tannhelsetjenesten den 7. mars i år.

Tannhelsesekretær Turid Valvik tar bilde av Cathrine Skeie Hjelle. Det går ikke mer enn fem–seks sekunder fra bildet blir tatt til det er sendt og lagret på serveren på Haukeland, og sendt tilbake og kan sees på skjermen ved Tannklinikken i Os.

– Hva er fordelen ved å ha alt på en sen­tral server?

– Fordelen er at alt er samlet på ett sted, og ikke spredt rundt på 70 klinikker. Da vi satte oss ned i 1998 for å ­lage vår plan, valgte vi å tenke helhetlig ­om it-satsingen, med digitalt røntgen, journal, e-post og Internett under ett. Det finnes ­ikke en klinikk i Den offentlige tannhelsetjeneste her i Hordaland, ­eller el­lers i landet, som har nok datakompetanse til selv å kunne drifte et sånt system som vi har valgt. Den tjenesten må du kjøpe ­eller få fra andre. Den gangen vi valgte sen­tral server, var Haukeland også in­nen­for den fylkeskommunale familien. Slik sett representerer vårt sam­arbeid et av problemene ved at sykehuset nå er statlig, mens vi fortsatt er i fylkeskommunen. Nå betaler vi nokså dyrt for tjenesten. Men el­lers har vi in­gen problemer, og vi vurderer ­ikke å skifte server. På Haukeland har de en it-avdeling med den kompetansen vi trenger, og dess­uten er det et sykehus, som dermed også vet hva et røntgenbilde er. Det er en fordel. Vi har også hatt et meget godt og fruktbart sam­arbeid med Jacobsen Dental og Sirona, som har vært helt avgjørende for at systemet er blitt så godt som det er blitt, forteller ­Arne Åsan, som legger til at nå lagres all pasientinformasjon i to brann- og bombesikre rom på Haukeland, og ingenting kommer på avveie eller går tapt ved innbrudd eller brann på klinikkene.

– Er Hordaland den eneste fylkeskommunen som har et slikt system?

– Det er mange fylker som har digitale røntgensystemer i lokale nett­verk og atter mange som ­bare har det gamle systemet. Digitalt røntgen på sen­tral server er vi meg bekjent foreløpig alene om, men så vidt jeg vet er Vest-Agder i ferd med å realisere tilsvarende planer.

– Er ­alle klinikkene i Hordaland med i dette systemet?

– Per i dag er det 13 av totalt 70 klinikker som har ­hele journal- og røntgensystemet sitt knyttet ­opp mot den sent­rale serveren på Haukeland sykehus. Videre er det 44 klinikker som ­bare bruker det sent­rale journalsystemet, og som vil bygge systemet ut med digitalt røntgen etter hvert. Sakte men sikkert kommer ­alle ­eller de fleste med i dette systemet. Men det kommer til å ta litt tid.

– Her på Os var vi testklinikk og vi ble knyttet ­opp i feb­ruar 2001. Det var i forbindelse med anbudsrunden der vi skulle velge et av tre systemer som vi testet ut. Endelig valg skjedde våren 2001 og kontrakten med Jacobsen Dental ble undertegnet i mai-juni 2001.

– Hva er erfaringene med det nye systemet. Er hverdagen blitt bed­re ­eller lettere?

– Jeg vil definitivt si at erfaringene er gode. Særlig tannhelsesekretærene og tannpleierne har fått en lettere arbeidsdag etter at vi innførte digitalt røntgen mot serveren på Haukeland. Nå trenger de verken å fremkalle bildene ­eller å lime på plass og arkivere. Miljømessig er det en fin gevinst i dette også, i og med at vi slipper kjemikaliene og at røntgenstrålingen er betydelig redusert. Dette er generelle trekk ved digitalt fremfor tradisjonelt røntgen.

– Er systemet helt stabilt, ­eller hender det at dere må ty til gamlemåten?

– Stabiliteten er meget god. Det går fem-seks se­kun­der fra vi tar bildet til vi får det tilbake på skjermen. Vi har av kvalitets- og bekvemmelighetshensyn valgt å ha stor kapasitet på nettverket, med minimum to megabits linjer. Det går an å bru­ke isdn-linjer også, men da går det mye langsommere og bildene kommer ­opp et felt av gangen og litt hakkete. Men her går det fort, og bildet kommer ­opp fullstendig og helt. Dette får vi fordi vi har valgt god kvalitet. Her på Os har vi en kapasitet på 100 megabits. Det som naturligvis kan skje, og som vi er sårbare i forhold til, er strømbrudd. Da finner vi frem fiksering og fremkaller, men det er veldig sjelden vi trenger det. Den førs­te tiden hadde vi alt stående fremme, men nå har vi gjemt det vekk. Det er lenge siden vi har tatt bilder på gamlemåten nå.

I Os er det dataskjermer ved hver behand-ingsstol, mens alle data er lagret sentralt på Haukeland. Overtannlege Arne Åsan er prosjektleder for it-satsingen til Den offent-lege tannhelsetenesta i Hordaland, der mod-erne dataløsninger brukes bevisst som rekrutt-eringsmiddel overfor nyutdannet tannhelse-personell. Åsan er også imponert over hvor greit mange eldre ansatte har mestret over-gangen til ny teknologi.

– Hva kan du el­lers si ­om overgangen til digitalt røntgen?

– Jeg vil si at det ligger en ut­ford­ring for tannleger og tannpleiere som skal dia­gnos­ti­se­re etter bildene. Å se røntgenbilder på skjerm er en ny ­måte å ­lese bilder på, som man må bru­ke litt tid på å vende seg til. Samtidig ligger det i digitalt røntgen større muligheter til å manipulere bildene, legge inn kontraster og filtre, end­re svertingsgrad, end­re størrelsen på bildene og slike ting. Mulighetene er mye større og helt annerledes enn tidligere.

– Føler dere at dere tar flere røntgenbilder enn før, nå som alt er blitt lettere?

– Jeg tror ­ikke det. Det er ­ikke mitt inntrykk her, men hva som skjer på ­alle de ­andre klinikkene har jeg ­ikke helt oversikt over.

– Merker du større interesse for denne klinikken som arbeidsplass etter at dere fikk det nye systemet og utstyret?

– Ja, vi merker det på ­alle personalgruppene at de er mer in­ter­es­sert i å få jobb på klinikker som er i dette nettverket fremfor andre. Det jeg synes er litt trist å merke, er at studenter på utplassering, i hvert fall fra fakultetet i Bergen, ­ikke har ­noen erfaring med denne typen moderne utstyr. De har ­bare så vidt hørt ­om digitalt røntgen. Jeg synes utdanningsinstitusjonene burde ­være mer oppdatert enn som så. Studentene bør ­møte en virkelighet ved utdannnngsstedet som stemmer mest mulig overens med verden utenfor. Her føler jeg at fagmiljøene i større grad skulle vært i takt med oss, avslutter ­Arne Åsan i Os.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi