Øystein Fardal:

Kvalitetskontroll av periodontal be­hand­ling

Det er utviklet en rekke metoder for å måle effekten av periodontal behandling. Det er imidlertid ­lite standardisering mel­lom disse metodene. Denne avhandlingen foreslår en modell for kvalitetskontroll av periodontal behandling. Modellen er i ­fire hoved­deler og det er utført preliminære stu­dier for å teste den.

Førs­te del inneholder et før-behandlingsintervju for å kartlegge hvordan pa­sien­tene er forutinntatt. Målet var å ­lage en pasientprofil som er representativ for det området hvor praksisen befinner seg.

Preliminære stu­dier av henviste pasienter viste at 73 var bekymret for den forestående periodontale behandlingen. De fleste av disse pa­sien­tene var bekymret for ubehag og smerte. Størsteparten av pa­sien­tene hadde ­bare diskutert behandlingen med den nærmeste fa­mi­lien og ca. 50 % hadde lest ­om periodontal sykdom i pressen. De aller fleste pa­sien­tene valgte å ta en lav risiko i forhold til det å miste tenner.

Målet med ­andre del var å få en til­bakemelding til klinikeren ­om hvordan pa­sien­tene selv oppfatter den periodontale behandlingen. Smertediagrammer ble brukt for å ­måle de for­skjel­lige seanser og stadier som den periodontale behandlingen inneholder.

Preliminære stu­dier viste at pa­sien­tene generelt rapporterer ­lave smerteverdier for behandlingen. Høyest gjennomsnittsverdi hadde anes­te­si i overkjevens front (18 av 100 mulige). 96 % av pasientene syntes at periodontal be­hand­ling ­ikke var mer ubehagelig enn kon­ven­sjo­nell tannbehandling, for eksempel fyllingsterapi.

Øystein Fardal forsvarte den 10. ­juni 2002 sin avhandling «Periodontal Therapy in a Specialist Practice: Factors affecting patients’ preconceptions, perceptions, compliance and outcomes of treatment» for den filosofiske doktorgrad, Ph.D. Avhandlingen gikk ut fra «The Queen’s University of Belfast», N. Ireland, hvor doktoranden avla odontologisk embetseksamen i 1981 og disputerte for «Master of Dental Surgery» i 1987. Veiledere var professor Gerard Linden, «The Queen’s University of Belfast» og professor ­Anne C. Johannessen, Universitetet i Bergen. Artikler fra avhandlingen er pub­li­sert i Journal of Clinical Periodontology og Journal of Periodontology.

 Det er mottatt støtte til de­ler av avhandlingen fra Statens helsetilsyn og «Ole Smith Houskens Fond» ved Den nors­ke tannlegeforening.

Tred­je del omhandler den viktige vedlikeholdsfasen etter periodontal behandling. Pasientetterlevelse av anbefalt te­ra­pi ble målt over en 10-årsperiode. Samtidig ble det foretatt en registrering av antall nye pasienter som valgte å gjennomgå den anbefalte periodontale behandlingen.

Preliminære stu­dier viste en langt høye­re pasientetterlevelse (87 %) enn det som rapporteres internasjonalt. Flere faktorer som kan in­fluere pasientetterlevelse ble undersøkt og diskutert. Kun 3,2 % av nye henviste pasienter over en 4-årsperiode valgte ­ikke å gå videre med den anbefalte periodontale behandlingen.

Fjerde del måtte den direkte effekten av periodontal be­hand­ling i form av tanntap. Tanntap over en 10-årsperiode ble sammenholdt med pasientens alder, kjønn, familie disponering, medisinsk anamnese, periodontal diagnose, oral hygiene, røyking og etterlevelse av vedlikeholdsbehandlingen.

Preliminære stu­dier viste et gjennomsnitts tanntap på 0,036 tenner per pa­sient per år for de pa­sien­tene som hadde gjennomgått periodontal behandling. Dette resultatet er likt ­eller noe bed­re enn tilsvarende internasjonale studier. Sta­tis­tisk viste sammenhengen mel­lom alder (over 60 år), mann og røy­king en høye­re risiko for å miste tenner.

Modellen er laget for å fungere på to nivåer. Først og fremst som en internkontroll i dental/periodontal praksis. I tillegg, ved å samle inn ­data fra representative praksiser, kan resultatene brukes til å ­lage regionale, na­sjo­nale og/eller internasjonale standarder for periodontal behandling.

Adresse: Kvednabekkveien 4, 4370 Egersund. E-post: fardal@odont.uio.no