Sorg og røy­king påvirker utviklingen av periodontitt

Torbjørn JarleBreivik 

Torbjørn Jarle Breivik disputerte 3. mai 2002 for den odontologiske doktorgrad ved Universitetet i ­Oslo med avhandlingen «Brain-neuro-endocrine-immune interac-

tions in periodontal disease». Bedøm­melseskomiteen bestod av professor, dr.odont Roland Jonsson, Broegelmanns forsk­ningslaboratorium, Universitetet i Bergen, overlege dr.med. Karl Ludvik Reichelt, Pediatrisk forsk­ningsinstitutt ved Rikshospitalet, ­Oslo og professor, dr.odont Nils Jacobsen, Det odontologiske fakultet, ­Oslo

Bakgrunnen for avhandlingen var kliniske observasjoner fra tann­legepraksis som kunne ­tyde på at det er store individuelle forskjeller i mottakeligheten for periodontitt, og at sykdommen ­ofte utvikler seg etappevis. Særlig synes sykdommen å utvikle seg raskt hos enkelte røykere, diabetikere, og hos personer som har vært utsatt for trau­ma­tiske tapsopplevelser, slik som tap av ektefelle ved dødsfall ­eller skilsmisser, og tap av penger og anseelse etter konkurser. Slik sammenheng mel­lom periodontitt og psyken synes særlig å forekomme hos personer som har problem med å komme seg gjennom sorgen, og som blir værende i vedvarende tristhet ­eller en depresjon.

Den førs­te delen av avhandlingen består av en epidemiologisk studie som hadde som formål å undersøke ­om det er sammenheng mel­lom alvorlig periodontitt og psyken. Denne stu­dien ble utført i Jönköping, Sverige.

Den ­andre delen av forskningsarbeidet hadde som formål å forstå mekanismene bak disse sammenhengene. De eksperimentelle dyrestudiene ble utført ved Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller, og ved forskningssentere i Tyskland, Nederland og England. I tillegg ble studiene utført i sam­arbeid med Det odontologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo.

Sorg og røy­king øker sykdomsrisikoen

Resultatene fra den epidemiologiske stu­dien viste at alvorlig periodontitt rammer enker og enkemenn i betydelig større grad enn personer som ­ikke har mistet sin ektefelle ved dødsfall. Det ble også vist at personer som taklet psykisk belastning dårlig, hadde sta­tis­tisk betydelig større risiko for å utvikle alvorlig tannkjøttsykdom enn de som mest­ret belastning godt. I tillegg viste stu­dien at økende alder og røy­king øker risi­koen for å utvikle alvorlig ­periodontitt.

Immunsystemet og hjernen «snakker» sammen

I løpet av en immunreaksjon «snakker» immunsystemet og hjernen sammen. Denne «samtalen» viser seg å spille en viktig rolle for å justere immunresponser til et optimalt nivå. Ugunstig overordnet sentralnervøs regulering viser seg å kunne resultere i sykdom.

Avhandlingen fokuserer på den såkalte HPA-aksen (hypotalamus-hypofyse («pituitary»)-binyre («adrenal»)-aksen), som er en av flere overordnede immunregulerende mekanismene som styres og kontrolleres av hjernen. HPA-aksen aktiveres av en rekke belastninger som truer likevekten i kroppen, den såkalte homøostasen. Økt aktivering av HPA-aksen resulterer blant annet i økt utskillelse av glukokortikoid-hormoner fra binyrebarken, som har en rekke immunregulerende virkninger.

Avhandlingen viser at dette hjerne-nevroendokrine reguleringssystemet (HPA-aksen) aktiveres når det hoper seg ­opp med gramnegative bak­te­rier i tannkjøttlommer. Dess­uten viser studiene at måten HPA-aksen reagerer på, spiller en viktig rolle for utfallet av immunresponser og utviklingen av tannkjøttsykdom. Individer som reagerer på oppvekst av gramnegative bak­te­rier (eller ­andre belastninger som truer organismen) med svært kraftig utskillelse av glukokortikod-hormoner viser seg å ­være mottakelige for sykdommen, mens de som reagerte med svært lav utskillelse, er resistente.

Dette er et interessant funn, fordi mange personer med såkalt melankolsk ­eller typisk depresjon har unormal høy utskillelse av glukokortikoid-hormoner ved belastning. Denne formen for alvorlig depresjon er et typisk kjennetegn hos mange personer som ­ikke takler tapsopplevelse. Nikotin viser seg også å stimulere HPA-aksen. Dess­uten øker HPA-akse responsen vanligvis med økende alder, og ved redusert insulinsutskillelse.

Den ­økte fore­koms­ten av periodontitt som en ser hos enkelte eldre, diabetikere, røykere og hos personer i pa­to­lo­gisk sorg ­eller depresjon, kan dermed til dels skyldes hyperaktivitet i HPA-aksen.

Genetiske forskjeller

Forskjeller i hvordan dette overordnede reguleringssystemet reagerer ved belastning er genetisk bestemt. Det er ekstreme forskjeller i HPA-akserespons ­både hos dyr og mennesker. Resultatene fra de eksperimentelle dyreforsøkene viste at individer som er født som glukokortikoid-høyrespondere, dvs. de som skiller ut mye av dette hormonet ved belastning, var mottakelige for tannkjøttsykdom. Lavrespondere var der­imot resi­stente mot sykdommen. Genetiske forskjeller i HPA-akserespons kan dermed til dels også forklare den sammenhengen som er påvist mel­lom periodontitt og arv i tvillingstudier.

Konsekvenser

Avhandlingen viser først og fremst at hjernen og nervoendokrin-systemet spiller en viktig rolle for utfallet av immunresponser og utviklingen av tannkjøttsykdom. Den enkle forklaringen ­om at det er plakkbakteriene og plakkmengden som er selve årsaken til periodontitt bør således byttes ut med en forklaringsmodell som er uhyre mer kompleks. Imidlertid kan det nå bli enklere å forstå hvordan arv, alder og miljøfaktorer kan påvirke sykdomsmottaklighet og resi­stens. Den nye forståelsen vi nå har ­om hjernens betydning for utvikling av periodontitt, vil utvil­somt også ha betydning for bed­re å forstå ­andre immunmedierte sykdommers etiologi og patogenese.

Forsk­ning viser også at det er viktig å oppdage depresjon i forbindelse med tapsopplevelser. Det kan for eksempel tenkes at for ­våre pasienters periodontale helse kan det ­være en betydelig større gevinst ­om de får hjelp til å komme seg ut av en alvorlig depresjon, enn at de får utført sofistikert periodontalbehandling. På samme ­måte kan det tenkes at røykere med alvorlig og hurtig nedbrytende periodontitt kan bli bed­re hjulpet med å få kontroll med sin sykdom ­om de får hjelp til å slutte å røyke. Stadig mer forsk­ning viser at depresjon og røy­king har uheldig på­virk­ning på HPA-aksen og helsen vår.

Imidlertid er plakkreduserende behandlingsteknikker og opplæring av pa­sien­tene i en ekstrem god munnhygiene fortsatt den bes­te metoden vi tannleger har til rådighet for å redusere sykdomsutviklingen hos pasienter med alvorlig og raskt nedbrytende periodontitt.

Adresse: Skaregt. 3, 6002 Ålesund. E-post: tbreivik@odont.uio.no Nettadresse for mer informasjon: http://www.odont.uio.no/periodonti/