Sommersol ­uten agurker

Sommeren er definitivt over, og de fleste av oss stiller brune og uthvilte på jobb etter tidenes solsommer. For tannlegestanden har sommeren dess­uten vært positiv også på ­andre måter. Blant annet har det vært god mediedekning av mange saker av viktighet ­både for NTFs medlemmer og for publikum.

Sommer er agurktid – det teller ­ikke å ­være i mediene i ferietiden, vil ­noen kanskje innvende. På den annen side: I ferien har folk virkelig tid til å ­lese avi­se­ne og å lytte til radioen. Og sakene som ble tatt ­opp var definitivt ­ikke «agurker» – NRK-dagsnytt hadde flere innslag som oppfølging av NTFs henvendelse til helsedepartementet i forbindelse med ønsket ­om tryg­de­re­fu­sjon for odontofobipasienter. Tannlegemangel i dis­trik­tene og problemene med rekrutteringen av vitenskapelig personell ved fakultetene, med de følger det kan få for utdanningen av tannlegestudenter, har vært gjengangere i ulike medier gjennom ­hele året, men var også hovedsaker i ­både radio og i flere av de størs­te avi­se­ne i løpet av sommeren. Og presidentens kritikk av regjeringen i den anledning gikk ­ikke upåaktet hen. Videre ble manglende refusjonsordninger i forbindelse med rehabilitering etter periodontittbehandling dekket i flere oppslag i en av hovedstadsavisene. Også her fikk NTF understreket at dagens ordning, der pasienten selv må dekke ­alle utgifter til nødvendige og kostbare protetiske erstatninger, fungerer dårlig.

Sommeren ble dess­uten innledet med en riktig delikat sak: lekkasje og påfølgende inter­vju i mediene med en representant fra Sosial- og helsedirektoratet i forbindelse med de­res utkast til ret­nings­linjer for bruk av tannrestaureringsmaterialer – som var unntatt offentlighet. En i utgangspunktet kuriøs be­hand­ling av saken, og selv de tannlegene som hadde hørt morgennyhetene før de gikk på jobb den aktuelle dagen, var nok svært i villrede ­om hva de skulle si til ­sine pasienter etter fremstillingen i mediene. Retningslinjene ble sendt på høring i sommer, og høringsutkastet er nå sendt ­alle medlemmer. Det er imidlertid grunn til å presisere at selv ­om pub­li­kum har krav på informasjon, må det også ­være et krav at de som er fagpersonell, og skal gi råd til pasientene, må ­være orientert. In­gen kan vel øns­ke at helsepersonell står som spørsmålstegn når myndighetene går ut med ny og viktig faglig informasjon.

En ­type oppslag kan vi imidlertid unnvære, sommer som høst, vinter og vår. Likningsmyndighetene i flere kommuner er nå i gang med å gjennomføre bokettersyn hos tannleger. Skatteunndragelse i stor stil hos tannlegene som yrkesgruppe vil utvil­somt ­være godt stoff. La oss ­håpe at det ­ikke er grunnlag for de store overskriftene i mediene i denne sammenhengen.

Nyhetene på foreningens nettsted har tydeligvis vært kilde til flere av de nevnte oppslagene og også til ­andre oppslag tidligere i år. I disse dager er Tidende på nett i fulltekst og med bedrede søkemuligheter, og foreningens eget nettsted er under «modernisering» og vil bli presentert i ny utgave i forbindelse med landsmøtet. Dette, sammen med aktive tillitsvalgte i en tid der det foregår mye viktig for alt tannhelsepersonell, vil forhåpentlig også medføre at medlemmenes ­ofte uttrykte øns­ke ­om synlighet i mediene vil bli oppfylt.

GudrunSangnes