Mens gresset gror

Mens gresset gror

"Sykehusreformen" er viktig for regjeringen. Den må i boks før sommerferien, for etter høstens valg kan kan såvel storting som regjering bestå av helt andre konstellasjoner. Norsk politikk minner for tiden om stolleken. Den som setter seg raskest ned og sier minst mulig, ser ut til å komme lengst.

Men tilbake til sykehusreformen, eller statlig overtakelse av spesialisthelsetjenesten og lov om helseforetak mm. som regjeringen la fram for Stortinget før påske. Sosial- og helsedepartementet hadde lagt opp arbeidet med tanke på at også tannhelsetjenesten skulle med i den statlige overtakelsen. Mye står imidlertid på spill, og helseministeren kritiseres fra mange hold for å råkjøre i den grad at fotoboksene knapt registrerer ham i forbifarten. Som følge av enkelte interne innsigelser, valgte regjeringen i tolvte time å la vår sektor bli tilbake i fylkeskommunen, sammen med beslektede tjenester som barne- og familievern samt rusmiddelomsorgen. Vi er bekymret for at dette grepet som nok har bedre politiske enn faglige forklaringer, kan resultere i at tannhelsetjenesten vil havne i et beslutnings- og satsingsvakuum.
Det gledelige er at vi i denne saken mer enn noen gang fremstår samlet med vår argumentasjon. Vi oppfordrer med stor tydelighet Stortinget til å gripe inn slik at også "tennene følger kroppen" dersom flertallet går inn for regjeringens forslag om helseforetak. Tannlegeforeningen, det store flertall av fylkestannlegene, Tannpleierforeningen og Lægeforeningen gir uttrykk for samme syn.

Den 8. mai fikk vi anledning til å formidle dette til Sosialkomiteen i et høringsmøte. Denne gang hadde vi også med lederen for fylkestannlegenes arbeidsutvalg, Magnar Torsvik. Det man oppnår av kommunikasjon på 20 minutter i et overopphetet rom, vil nok være begrenset. Jeg opplevde imidlertid at signalene fra politikerne var klare: Uansett hva de enkelte partier måtte mene om regjeringens forslag, er det vanskelig å se hvorfor tannhelsetjenesten ikke skal følge den øvrige spesialisthelsetjenesten.

Sosialkomiteen har denne våren gitt uttrykk for at det er på høy tid at munnen bringes tilbake til kroppen. Vi har ytret oss så tydelig som mulig i denne saken: Det vil virke skadelig, særlig for tilbudet til distriktene dersom man skal plassere tannhelsetjenesten i en "beslutnings-karantene", i påvente av tilleggshøringer eller et statlig utvalg.

Denne saken kan Stortinget ta stilling til den 6. juni når regjeringens lovforslag skal opp til behandling. Men en samlet Sosialkomite vil nok være nødvendig dersom ikke gresset skal kvele kua.