NTFs fremtidige etterutdanningsvirksomhet

NTFs fremtidige etterutdanningsvirksomhet

Etterutdanning i og for framtida – rapport

NTFs hovedstyre nedsatte i august 2000 et utvalg for å vurdere NTFs totale etterutdanningstilbud. Utvalget har bestått av tre representanter fra hovedstyret og to fra fagnevnden med NTFs fagsjef som sekretær, og det har hatt følgende mandat:

Utvalget skal foreta en samlet vurdering av de etterutdanningsaktiviteter som tilbys i NTFs regi. På denne bakgrunn skal utvalget fremme forslag til elementer som bør inngå i en overordnet etterutdanningspolitikk for foreningen. Videre skal utvalget skissere rammene for en helhetlig organisering av foreningens etterutdanning til beste for medlemmene. Herunder skal utvalget vurdere hensiktsmessige ordninger for samarbeidet mellom NTFs lokale og sentrale ledd i etterutdanningssaker, samt for samarbeidet med Den offentlige tannhelsetjenesten. Dessuten skal utvalget vurdere de formelle og praktiske sidene av samarbeidet mellom hovedstyret og fagnevnden. Utvalget skal avgi sin innstilling i mai 2001.

Etterutdanningsutvalgets rapport vil i sin helhet bli sendt til de valgte representantene. Nedenfor gjengis de forslag som legges fram i rapporten.

Overordnet politikk
Gjeldende prinsipper for finansiering av NTFs etterutdanning videreføres; dvs. at modellen med delvis deltakerfinansiering av kursene opprettholdes. NTF dekker alle kostnader forbundet med utvikling og markedsføring (via kontingenten eller andre mulige inntektskilder), mens deltakerne dekker selve kursgjennomføringen (via kursavgiften). Alle aktiviteter (TSE, landsmøtet, fagnevndens kurs) belastes med en administrasjonsavgift som dekker kostnadene ved sekretariatets arbeid med gjennomføringen. Administrasjonsavgiften må være gjenstand for løpende vurderinger.

Retningslinjer for etterutdanning
NTF setter opp et sett med retningslinjer for det foreningen mener at tannleger bør kunne dokumentere av etterutdanning årlig/over en periode (5 år). Retningslinjene utformes i tråd med det følgende.

  • NTF vedtar retningslinjer som påpeker nødvendigheten av livslang læring og den enkeltes ansvar for egen etterutdanning

  • Omfanget av årlig etterutdanning settes til 40 timer årlig/200 timer over 5 år. Internasjonalt er 50 timer ofte brukt. Til sammenlikning har Advokatforeningen krav om 80 timer i løpet av 5 år, i England kreves det 250 timer over 5 år for å beholde oppføringen i det nasjonale tannlegeregisteret, i Danmark har DTF anbefalt 50 timer per år, i Sveits er kravet 10 dager årlig

  • Det foretas ingen faglig vekting av etterutdanningen, kun registrering av gjennomførte aktiviteter. Deltakelse i TSE-kurs bør likevel tilgodeses spesielt i det registreringssystemet som må etableres

  • All etterutdanning (kurs, landsmøte) som skal telle med, må på forhånd akkrediteres med et gitt antall timer. Informasjon om dette må være lett tilgjengelig for medlemmene. Standarder for kurs (utvikling, innhold og gjennomføring) må oppfylles for at et kurs skal gi uttelling

  • Lesing av faglitteratur på egenhånd defineres som en generell faglig forpliktelse som ikke gir noen uttelling i denne sammenheng

  • Det utarbeides et system for enkel IT-basert registrering av gjennomført etterutdanning for det enkelte medlem. Sentralt registreres dette automatisk ved påmelding til kurs. For øvrige registrerbare aktiviteter kan ansvaret for registreringen enten legges på medlemmet selv (f.eks. via NTFs nettsted), lokalforeningene eller DOT

  • Spørsmålet om kreditering av etterutdanningsaktiviteter i regi av de øvrige nordiske tannlegeorganisasjoner må avklares. Det synes imidlertid å være rimelig at slike teller på linje med de norske tilsvarende arrangementer

  • Spørsmålet om kreditering av etterutdanningsaktiviteter i regi av andre kursleverandører, dentalbransjen inklusiv, må diskuteres nærmere. Muligheter for samarbeid bør vurderes, men NTFs standarder må ligge til grunn på alle plan.

Fagpolitisk råd
Det opprettes et fagpolitisk råd for gjensidig informasjon mellom hovedstyre og fagnevnd. Rådet skal bestå av NTFs president, det hovedstyremedlem som har ansvar for etterutdanningsspørsmål, fagnevndens leder og NTFs fagsjef. Rådet skal drøfte forhold knyttet til virksomhetsplan og budsjett for foreningens samlede etterutdanningsvirksomhet. Rådet skal ha minst ettårlig møte.

Forum for etterutdanning
Det opprettes et landsomfattende Forum for etterutdanning, som en videreutvikling av dagens kurskontaktseminar. Deltakere skal være representanter for lokalforeninger, DOT, spesial(ist)foreninger, fagnevnd og sekretariat. Etterutdanningsforumet skal ha toårig møtefrekvens og bl.a. følgende oppgaver

– Langsiktig virksomhetsplanlegging og samordning av lokal og regional etterutdanningsvirksomhet
– Drøfte forhold vedrørende TSE og øvrige sentrale etterutdanningsaktiviteter
– Praktisk arbeid med standarder for kursvirksomheten

TSE skal ligge i bunnen
TSE skal i framtida utgjøre det sentrale elementet i NTFs etterutdanningsvirksomhet. TSE etableres med 5 fagmoduler i henhold til tidligere vedtak i representantskapet og iverksettes fortløpende fram mot full skala i løpet av 2003. Intensjonen er fortsatt å utvikle TSE «som om det skulle være obligatorisk». TSE må derfor ha et skalerbart omfang, slik at tilbudet kan gis til alle som ønsker det.

TSE-kursene må gjennomføres etter en langsiktig oppsatt plan for å skape forutsigbarhet både hos kursgivere, de sentrale og lokale administratorer i lokalforening, DOT og kursdeltakere. Økonomien må være sentralstyrt, og alle avtaler og all videreutvikling av TSE må være forankret i sekretariatet. Lokalt ansvar må omfatte markedsføring, praktisk gjennomføring og kursledelse.

Landsmøtet skal bestå
Utvalget foreslår ingen vesentlige strukturelle endringer for landsmøtet. Den praktisk administrative og økonomiske modellen bør imidlertid gjennomgås, særlig mht. spørsmålet om hvor hovedansvaret skal ligge. Målet er å sikre kontinuitet og profesjonalitet på alle plan i arrangementet.

Januar- og augustkursene omstruktureres
NTF opprettholder sitt ansvar for å tilby kurs innenfor hele odontologien, mens omfanget av kurstilbudet løpende må tilpasses etterspørselen. Fagnevnden anmodes om å gjøre forsøk med desentraliserte augustkurs i samarbeid med utvalgte lokalforeninger, og å øke satsningen på videreutvikling og gjenbruk av kurs.

Det må vurderes om januarkursene kan bli fast tid/arena for oppstart av TSE-kurs for Oslo-området.

Fagnevnden som kursutvikler for hele landet
En større del av fagnevndens virksomhet må komme lokalforeningene til gode gjennom utvikling av kurstilbud som kan benyttes lokalt. Dette vil gi mulighet for videreutvikling av enkeltkurs og kurskonsepter gjennom systematisk evaluering og oppfølging fra fagnevndens side.

Utvikling av opplegg for arbeidskurs
Det er ønskelig med økt satsing på arbeidskurs. Fagnevnden anmodes om å ta initiativ til utvikling av kursopplegg som tilrettelegges for lokal bruk.

Etablere og formalisere samarbeid mellom lokalforeninger og DOT
Økt samarbeid vil gi bedre ressursutnyttelse og kostnadseffektivitet, redusert belastning på den sentrale gruppen av vitenskapelig fakultetsansatte som utgjør hoveddelen av kursgiverne, og en bedre etterutdanning totalt sett. NTF må tilrettelegge for dette gjennom tiltak som fremmer slikt samarbeid.

Kurs for andre yrkesgrupper
NTF skal fortsatt utvikle og arrangere kurs for tannhelsesekretærer. Tannhelsesekretærenes organisasjoner trekkes aktivt med i et samarbeid om dette, både faglig og økonomisk.

Samarbeid med andre kursarrangører
Praksisadministrasjonskursene for nye tannleger videreføres og ansvarsfordelingen med fakultetene klargjøres.

Fagnevnden anmodes om å vurdere alternative samarbeidsformer med andre kursarrangører, særlig om ikke-odontologiske kurstilbud.

N ødvendige ressurser i NTF sentralt
NTF må stille til rådighet tilstrekkelige ressurser i sekretariatet til å løse de etterutdanningsaktivitetene som er prioritert. Etter utvalgets oppfatning må dette utfra den foreliggende situasjon minst være 4,0 årsverk. Det bør være et mål å øke ressurstilgangen ytterligere i framtiden.