NTFs fagnevnd

NTFs fagnevnd

Sak 6 a

Beretning for 2000

1. Organisasjon og administrasjon

Organisasjon
NTFs fagnevnd er gjennom sin instruks tillagt ansvaret for å planlegge og koordinere foreningens faglige virksomhet. For øvrig er fagnevnden rådgivende utvalg for NTFs hovedstyre i visse saker som vedrører utdanning og diverse faglige spørsmål og medlem av fagutvalget for TSE. Videre skal fagnevnden bistå lokalforeningene i faglig virksomhet.

Etter nyvalg på møtet i NTFs representantskap 1999 har fagnevnden fått følgende sammensetning for perioden 2000-2001:
Formann
Øyvind Asmyhr, Romerike TF

Viseformann
Nina Wiencke Gerner, Oslo TS

MedlemmerNils Holmbakken, Telemark TF
Bjørg Etterlid Kaada, Sogn og Fjordane TF

Varamedlemmer
Gunhild Vesterhus Strand, Bergen TF
Harald Isaksen, Nordland TF

Representanter fra de odontologiske fakultetene
Tore Bjørnland, Oslo
Einar Berg, Bergen

Administrasjon
Fagavdelingen i sekretariatet administrerer NTFs etterutdanningsvirksomhet (kurs, TSE, landsmøte), herunder den daglige driften av fagnevnden, og har i tillegg ansvar for saker som vedrører grunn- og videreutdanning, spesialisering og faglige spørsmål. Utvikling og gjennomføring av TSE er et arbeidsområde som har lagt beslag på store ressurser. Videre er kvalitetsutvikling et av arbeidsområdene for avdelingen. Avdelingen hadde ved utgangen av 2000 fire fast ansatte, hvorav én i 3/5 stilling. Regnskapsstillingen er per oktober overført til kontoravdelingen. Staben utgjøres av følgende:
Fagsjef
Morten H. Rolstad

Kurssekretær
Sissel Dahl

Fagkonsulenter
Vibeke Kjærheim (60 %)
Margrete Sæter

2. Virksomhet

Møter, kursdeltakelse m.m.
Fagnevnden har avholdt seks møter i løpet av året hvorav fire gikk over to dager. Møtene har medgått til kursutvikling, planlegging av fagprogram for landsmøtene i 2000, 2001 og 2002 og oppgaven som fagutvalg for TSE (se punkt 5).

Fagnevndens medlemmer og fagavdelingens ansatte har deltatt ved forskjellige arrangement i inn- og utland: DTFs Årskursus, Association for Osseointegration Congress (København), Nordisk kursnevndsmøte, FDI World Dental Congress (Paris), DTFs fagsymposium, STSs Riksstämma, Euro-2000 (Bologna).

Arbeid med kursene
Faglig utviklingsarbeid og gjennomføring av kursene og landsmøtet utgjør den vesentligste del av fagnevndens arbeid. Januar- og augustkursene tilbyr deltakerne et bredt spekter av kurs, inklusiv arbeidskurs. Men deltakerantallet sank markant i 1999, og denne nedgangen fortsatte dessverre også i 2000. Flere av de forberedte kursene måtte avlyses pga. for lave påmeldingstall. Dette er alltid synd både for foreleser og den som har hatt ideen og medvirket til utviklingen av kurset. Flere kurs ble gjennomført til tross for at det medførte at de gikk med underskudd. Fagnevnden skal jo ivareta et bredt faglig spekter i kursene, og man valgte derfor å ta flere hensyn enn bare de økonomiske.

Ved systematisk gjennomgang av kursevalueringen vises ingen klar tendens til misnøye med tilbud eller kvalitet. For å få bedre bakgrunn for det videre arbeid, ble meningsmålingsinstituttet MMI engasjert av fagnevnden til å foreta en undersøkelse blant medlemmene om etterutdanning.

Medlemsundersøkelse
Markeds- og mediainstituttet gjennomførte i løpet av september en telefonundersøkelse med fokus på bruk og evaluering av etterutdanningstilbud i regi av NTF. I denne undersøkelsen går det frem at kurs i regi av lokalforening/ervervsgruppe, samt NTFs landsmøte i 1999 er de kursene som samlet flest deltakere de siste 12 måneder:

  • 66 % hadde deltatt i kurs i 2000 og «ut- bytteattesten» er gjennomgående høy.
    Det er full enighet om at oppdatert kunn- skap er viktig for å kunne svare på pasi- entenes spørsmål.

  • Kursenes faglige innhold og oppbygging er essensielt.

  • 50 % savner et systematisk kursopplegg. 53 % etterlyser flere gode etterutdan- ningstilbud i lokalområdet.

  • 61 % er enige i at obligatorisk etterut- danning bør innføres i nær fremtid.

  • Plassering av ansvar fordeler seg relativt jevnt på de odontologiske læresteder og NTF, eller som et samarbeid/kombina- sjon disse i mellom.

  • 69 % mener at retningslinjer fra NTF kan være et alternativ til en obligatorisk etter- utdanning.

  • 33 % mener at min. 40 timer etterutdan- ning per år er nødvendig for å være fag- lig oppdatert.

Virksomhetsplanlegging
Med bakgrunn i den pågående diskusjon i fagnevnden ad handlingsprogram og NTFs fremtidige etterutdanningspolitikk, oppnevnte hovedstyret et etterutdanningsutvalg høsten 2000. Dette ble sammensatt av Liv Lyssandtræ (leder), Ninni Haug og Jan-Henrik Andersen fra hovedstyret, Øyvind Asmyhr og Nina Wiencke Gerner fra fagnevnden. Fagsjef Morten H. Rolstad er utvalgets sekretær. Utvalget hadde sitt første møte i november og skal legge frem sin innstilling til hovedstyret for videre behandling av NTFs representantskap i november 2001.

3. Eksternt samarbeid

Samarbeid med fakultetene
De odontologiske fakultetene i Bergen og Oslo har hver sine representanter i fagnevnden. For perioden 2000–2001 representerer Einar Berg fakultetet i Bergen, Tore Bjørnland fakultetet i Oslo. Fagnevndens formann Øyvind Asmyhr og fagsjef Morten H. Rolstad møter som observatører i Nasjonalt fakultetsmøte for odontologiske fag. Fagsjefen møter også i Forskningsutvalget for fakultetet ved UiO.

Internasjonalt arbeid
Nordisk kursnevndsmøte ble arrangert 26.–27. mai 2000 i København av DTF. Tema for møtet var «Det nye millennium for de nordiske odontologiske kursusorganisasjoner». Som en oppfølging av arbeidet med tema, som var organisert som gruppearbeid, ble det opprettet flere grupper til videreføring av ideene/konklusjonene. Man ser bl.a. muligheten av å opprette en nordisk database over kurs/kursgivere og vil også videreføre arbeidet med bruk av IT i etterutdanning.

Tabell over deltakelse på fagnevndens kurs og seminarer

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

Antall kurs/seminarer

48

43

42

43

41

38

39

PA-kurs for studenter

46

35

46

86

45

69

69

Total deltakelse

1807

2202

1839

1880

1989

1678

1391

 

Studieforbundet Akademikerne og AF/Akademisk Studieforbund, tilskudd
På årsmøtet 30. november ble navnet endret til Akademisk Studieforbund (AKs) da AF nedlegges og studieforbundet får en mer selvstendig stilling. Fagsjefen representerer NTF i organisasjonssammenheng. De sentrale og lokale kurs som tilfredsstiller kravene for å få statlige tilskudd til voksenopplæring, innrapporteres som tidligere. Tilskuddet inngår i fagnevndens regnskap.

4. Fagnevndens kursvirksomhet

Januar- og augustkurs m.m.
Januarkursene samlet 743 kursdeltakere fordelt på 19 kurs, hvilket tilsvarer tallene for 1999. Men deltakerantallet for augustkursene falt dramatisk fra 881 til bare 488. Ikke minst med bakgrunn i denne nedgangen, bestilte fagnevnden en undersøkelse fra MMI ad NTFs etterutdanning. Årsaken til den manglende interesse for kurs arrangert av fagnevnden sentralt, er vanskelig å se ut fra tallene eller besvarelsen av evalueringsskjemaene. Men som en følge av svikten, ble neste års januarkurs redusert i antall og samlet over tre dager. Deltakersvikten fikk også en betydelig konsekvens for fagnevndens regnskap da man ikke kunne avlyse alle kurs som økonomisk sett burde vært avlyst.

Seminarer
Det tillyste seminar på Svalbard, et samarbeid med kursnevnden i Södra Regionen i Sverige, fikk ikke nok deltakere til å kunne gjennomføres. Årets vinterseminar på Wadahl var derimot meget vellykket. Spørsmålet er imidlertid hvor vidt dette er arrangementstyper som fagnevnden skal prioritere å arbeide med i sin nåværende form.

Kurs i praksisadministrasjon for avgangsstudenter
Kursene for avgangsstudentene 2000 ble arrangert noenlunde etter fjorårets mal og samlet til sammen 69 deltakere i Oslo og Bergen. Studentene setter pris på tilbudet. Det er viktig med en tidligst mulig kommunikasjon mellom sekretariatet og studentene slik at flest mulig skal kunne legge kurset inn i sitt program i juni.

Praksisadministrasjonskursene tilbys til en sterkt subsidiert pris (kr 300), noe som innebærer at disse kursene går med betydelig underskudd. Det kan nå være på sin plass å diskutere en eventuell heving av prisen slik at den i hvert fall tilsvarer kantineutgiftene. NTF dekker underskuddet som en del av det generelle økonomiske tilskuddet som gis til studentaktiviteter.

5. TSE, Tannlegeforeningens systematiske etterutdanning

Høsten 2000 ble modul 1, «Oral medisin & Gerodontologi» tilbudt deltakere i Osloområdet og Vest-Agder. I Vest-Agder engasjerte den lokale tannlegeforening seg både ved å søke om å få kurset og som pådriver for å få tannlegene til å melde seg som kursdeltakere. Erfaringene fra dette tilsier at det kreves lokal markedsføring gjennom lokalforeningene og et godt samarbeid med DOT for å oppnå full tilslutning. Det vil ta lang tid før kursene er så innarbeidet blant medlemmene at det vil holde med bare å annonsere i kurskatalogen. Det lave deltakerantallet ved kurset i Oslo, sier blant annet noe om dette.

Kommentarer til gjennomføringen av kursene med de problemer som oppsto, ble umiddelbart tatt inn i Statusrapporten for 2000 som ble forelagt representantskapet 2000. Men i ettertid er tilbakemeldingene fra deltakerne at de, til tross for de problemer de hadde, mer enn gjerne vil fortsette med neste modul. Det faglige utbytte var stort, og TSE er fremtidens etterutdanningssystem.

Professor Poul Holm-Pedersen tiltrådte i løpet av høsten ny stilling ved universitet i København, og ny hovedansvarlig for gerodontologi i modul 1 ble førsteamanuensis, dr. odont. Gunhild Vesterhus Strand, UiB.

I desember ble TSE tildelt kr 300 000 (disse fordeles over tre år) fra Kompetanseutviklingsprogrammet til videre utvikling av undervisningsmetodene. Kompetanseutviklingsprogrammet er en del av Kompetansereformen som i forbindelse med inntektsoppgjøret 1999 ble bevilget 400 millioner kroner over en 3–4 års periode. Tilskuddet skal benyttes til å utvikle markedet for etter- og videreutdanning. I tildelingspremissene ligger en anerkjennelse av de metodiske modeller som er benyttet i TSE; sammensetningen av fysiske samlinger, nettstudier, IT-løsninger og bruk av PBL som pedagogisk metode. Dette skal nå videreutvikles på et mer generelt grunnlag for å kunne benyttes av etterutdanningsprosjekt innen andre felt.

Deltakelse ved TSE modul 1
Høst 2000
Oslo og omegn 18
Vest-Agder 38
Til sammen 566.

6.Lokalforeningene

Samarbeid med lokalforeningene
Det er et uttrykt ønske både fra sentralt og lokalt hold at samarbeidet mellom hovedforening og de lokale foreninger skal utvikles på kursfronten. Kurskontaktene har kunnet benytte seg av tilbudet om å «surfe» innom kursene i august og januar for å samle ideer og inntrykk til videreføring i sine lokalforeninger. Dette er et tilbud mange kurskontakter har benyttet seg av. Likeledes er de sentrale seminarer for kurskontakter etter hvert blitt gode arbeidsverktøy. Flere tanker og ideer fra disse videreføres i debatten om NTFs fremtidige etterutdanningspolitikk.

Seminar for kurskontakter
8.–9. mai var de kursansvarlige i lokalforeningene, DOT i fylkene, spesial- og spesialistforeningene invitert til seminar på Sem gjestegård i Asker. I tillegg deltok sentrale representanter for etterutdanningsvirksomheten innen våre søsterorganisasjoner i Sverige og Danmark samt representanter fra NTFs hovedstyre. Seminaret tok mål av seg til å være en idébørs for odontologisk etterutdanning. Det som kom ut av det gode arbeidsseminaret, danner et godt grunnlag for det videre arbeid med NTFs fremtidige etterutdanningsvirksomhet i foreningens politiske fora.

Seminarer av denne type er også et fruktbart møtested for dem som sitter mer eller mindre alene om jobben i de forskjellige foreninger.

Kurskontaktene får tilsendt protokollene fra fagnevndens ordinære møter. De kan delta fritt på fagnevndens kurs i januar og august, et tilbud som tydelig blir satt pris på. Mange tar med seg ideer til lokale kurs og kursgivere tilbake til sine foreninger. Det er fortsatt anledning til å søke om tilskudd til reise og opphold ved deltakelsen, noe som etter hvert flere benytter seg av. Søknadsskjema med veiledning blir sendt til alle lokalforeninger to ganger årlig.

Det har utviklet seg en praksis med at kurskontaktene fra DOT også inviteres til seminarene. Dette har vært til felles glede og nytte, og er et godt grunnlag for en videre utvikling av samarbeid på etterutdanningsfronten.

Lokale kurs
Det er gledelig og stor aktivitet på kursfronten i de fleste lokalforeninger. I tillegg samler de større regionale arrangement som Vestlandsmøtet, Loenmøtet og Midt-Norgemøtet mange tannleger til kurs. Men noen helhetlig, statistisk oversikt kan vi dessverre ikke presentere.

Lokalforeningene annonsere sine kurs i kurskatalogene (Tidende nr. 6 og 13).

7.Landsmøter

Landsmøtet 2000 ble arrangert i Oslo i dagene 19.–21. oktober. Landsmøtet var denne gang et felles arrangement med Norges Tannteknikerforbunds (NTTFs) fagsamling. Fagnevnden var fagkomité mens NTTF hadde et fagutvalg som kom med innspill til fagprogrammet gjennom hele prosessen. Dette samarbeidet satte sitt preg på programinnholdet så vel som utstillingen. Aldri tidligere har det vært engasjert så mange forelesere eller utstillingen vært større. Kravet til tekniske hjelpemidler i forelesningssalene viste også at datateknikken nå for fullt er tatt i bruk av foreleserne.

Arbeidet med fagprogrammet til landsmøtene er mer eller mindre en toårig prosess som legger beslag på store deler av fagnevndens tid og engasjement. Men så er det heller ikke noe annet sted hvor så mange fra tannhelsetjenesten setter hverandre stevne for faglig oppdatering som under landsmøtene. Og da er det ekstra hyggelig å kunne presentere et godt og variert fagprogram for hele tannhelseteamet. Med forelesninger parallelt i seks saler var valgmulighetene mange, kanskje for mange. Men med så mange deltakere stanger arrangementet dessverre av og til i taket når det gjelder kapasitet i de best besøkte foredragene. Det skjedde at deltakere måtte avvises pga. av plassmangel i salene.

Fagnevndens formann er, som leder av fagkomiteen, medlem av hovedkomiteen for landsmøtet som er oppnevnt av NTFs hovedstyre.

Landsmøtet var vellykket både faglig og sosialt og hadde på ny rekorddeltakelse. Dette gjaldt også for antall dagsbesøkende på Nordental.

Arbeidet med fagprogrammet til landsmøtet 2001 som skal arrangeres i Bergen, foregikk parallelt med planlegging og gjennomføring av landsmøtet 2000. Fra september 1999 har BTF hatt en oppnevnt representant i fagnevnden, med nettopp det fremtidige Bergenslandsmøtet som sitt hovedansvarsområde. BTF hadde utarbeidet et stort og godt ideutkast til fagprogram. I tillegg ble arbeidet med fagprogrammet for landsmøtet i 2002 oppstartet tidlig på høsten. Landsmøtene i 2002 og 2003 skal arrangeres i Oslo.

8. Andre aktiviteter

Knut og Liv Gards minnefond
Etter innstilling fra fagnevnden ble det fordelt 14 stipend på til sammen kr 43 200.

Honorarspørsmål
Honorarsystemet for kursgivere er utarbeidet i samarbeid med de representative utvalg for de vitenskapelig ansatte ved de odontologiske fakultetene i Bergen og Oslo (1995). Forslag til justeringer i henhold til retningslinjene ble framlagt for de berørte parter og gjort gjeldende fra årsskiftet. Det må dog bemerkes at det spesielt overfor utenlandske foredragsholdere kan være vanskelig å holde honorarene på dette nivået.