Internasjonal web-basert multimedia database for kjeveortopedi

Per Johan Wisth:

Internasjonal web-basert multimedia database for kjeveortopedi*

Kjeveortopedi er det fagområdet som omfatter studier av normal og av vikende utvikling av okklusjon og kjevestilling. Kjeveortopeden planlegger og utfører behandlinger som har som mål å hindre og/eller korrigere utvikling av tann- og kjevestillingsfeil.

Et viktig grunnlag for planlegging og behandling er gode journalopplysninger hvor slides, røntgenbilder og studiemodeller er viktige bestanddeler. Analyse av disse utgjør en viktig del av grunnlaget både for diagnose og behandlingsplan, og også for oppfølging av behandlingen og vurdering av sluttresultatene. Disse opplysningene utgjør for et ferdigbehandlet kasus en stor mengde data som kan nyttes både til klinisk forskning og til utdanningsformål. Slik informasjon blir enda mer verdifull dersom den kan deles med andre utdanningsinstitusjoner gjennom moderne informasjonsteknologi.

For tre år siden ble det startet et samarbeid mellom de kjeveortopediske avdelingene ved universitetene i Bergen, Gøteborg, Munchen og Thessalonika med tanke på å utvikle en internasjonal kasus-basert opplæring, uavhengig av ved hvilken avdeling kasus var behandlet. Prosjektet fikk navnet OrthODL (Open Distance Learning Co-operation for European Postgraduate Education and Training in Orthodontics) og ble delvis finansiert av EU-DG XXII, Socrates-Open and Distance Learning Programme (25163-CP-1-91-1-NO-ODL).

Hovedmålene for prosjektet var å fremme internasjonalt samarbeide gjennom ODL-basert kjeveortopedisk undervisning, å utvikle metoder for digital dataregistrering til bruk i forskning og opplæring og å etablere en ODL-orientert kunnskapsbase.

Samarbeidet har vært interessant og lærerikt. Det var nødvendig å bli enig om et felles system for registrering av pasientdata, felles terminologi og standardisering av billedmateriale. Brukerbehov for de forskjellige brukergruppene (instruktører, studenter, klinikkadmininistrator, gjester og systemadministratorer) er blitt analysert og det er laget programprototyper som er blitt kontinuerlig testet og validert. I samarbeid mellom private firma og universitetsavdelingene er det etablert verdifulle kontakter med miljøer for informasjonsteknologi og helsetjenesteforskning. Hovedproduktet av disse felles anstrengelser er Ortholine, en multimedia database som skal inneholde alle relevante opplysninger, inklusive bilder av ferdigbehandlede kjeveortopediske pasienter. (Den finnes på internett på adressen: http://ortholine.ifi.uib.no\user\ortholine). Brukernavnet og passordet "guest" gir adgang til å se pasientene i databasen.

Internettutgaven av Ortholine har anonymiserte data, men en identisk utgave ligger på lukket nett i Bergen og inneholder de reelle pasientdata. Data derfra kan anonymiseres og legges ut på den åpne basen. Om ikke lenge vil tilsvarende systemer bli installert ved de samarbeidende institusjoner. På sikt et det meningen å få en sentral database med "branndører", men på grunn av datasikkerhetsreglene i de samarbeidende land vil det ta litt tid.

Databasen er bygd opp slik at den kan nyttes til å lagre data også fra andre odontologiske disipliner og dermed få et langt bredere bruksområde enn bare kjeveortopedi. To JPEG-lagrede billedtyper er tilgjengelige gjennom Ortholine, en "thumbnail" som er lagret i databasen og et større bilde som er egnet for presentasjoner på PC-skjermen eller middels store eksterne skjermer. Bare URL til det store bildet lagres i databasen. Billedfilen lagres i et filsystem. En tredje enda større fil som er egnet for presentasjon på storskjerm og papirutskrift lagres on-line i et CD-bibliotek.

Videreutdanningskandidatene i kjeveortopedi i Bergen er de første som tar Ortholine i bruk. Implanteringsfasen er støttet med tildelinger fra Meltzers høyskolefond ved Universitetet i Bergen. Startfasen har vært arbeidskrevende, og i likhet med det som er tilfelle ved de fleste nye dataprogrammer, har det vært en rekke vanskeligheter, men med godt samarbeid er de fleste nå overvunnet.

Nå når undervisningsdelen av programmet er ferdig utviklet, vil vi fortsette arbeidet med å standardisere datainnhentingen hos samarbeidspartnerne slik at databasen blir et fullverdig redskap for en multisenterbasert klinisk forskning.

* Databasen er utviklet gjennom et samarbeidsprosjekt med følgende deltakere: Dimitris Th. Xenakis, Andrea Vergari og Per Johan Wisth, Bergen, Hans Friede, Gøteborg, Ingrid Rudzki-Jansen, München og Georg Kolokithas, Thessalonika

Adresse: Det odontologiske fakultet,
Årstadveien 17, 5009 Bergen