Steriliseringsrutiner i odontologisk praksis i Norge 1995-96

Nils Skaug, Charles John Palenik, Øyunn Nielsen og Egil Lingaas

Steriliseringsrutiner i odontologisk praksis i Norge 1995–96

Hensikten med denne undersøkelsen var å kartlegge steriliseringsrutinene og å identifisere eventuelle avvik fra gjeldende retningslinjer i norske tannlegepraksiser. Deltakerne representerte praksisfordelingen på landsbasis. Hver praksis (n=454) fikk tilsendt et spørreskjema med 13 spørsmål, instruks og seks sporeprøver og en returkonvolutt. Resultatene er basert på de 272 (59,9 %) praksisene som returnerte både utfylt spørreskjema og steriliserte sporeprøver. 93 % av all steriliseringen ble utført av tannhelsesekretærer, nesten halvparten av disse var skoleutdannet mens 40,8 % hadde gjennomgått etterutdanningskurs i praksishygiene/ infeksjonsforebyggende tiltak.

I strid med retningslinjene nyttet bare 59,3 % predesinfeksjon ved manuell instrumentrengjøring og 19,9 % brukte desinfeksjonssprit til instrumentdesinfeksjon. Tre autoklaver (1,8 %) og 14 tørrsterilisatorer (12,8 %) drepte ikke alle sporene. 95 praksiser oppga å treffe spesielle smitteforebyggende tiltak ved behandling av kjente hiv, hepatitt B-virus og/eller hepatitt C-virus smittebærere.

Det konkluderes med at for få sterilisatorer kontrolleres regelmessig med sporeprøver, at tannlegene etterlyser mer eksakte retningslinjer for sporekontroll og at steriliseringsrutinene i norske tannlegepraksiser gjennomgående er tilfredsstillende, men med noen avvik fra gjeldende retningslinjer.

 

NSkaug 
CJPalenik 
ØNielsen 
ELingaas 

Nøkkelord: Hygiene; Kvalitetsarbeid; Mikrobiologi; Virus