Takk for meg

Takk for meg

Vi nærmer oss slutten på århundrets siste hovedstyreperiode i NTF, og for meg er dette også slutten på et mangeårig engasjement i sentrale tillitsverv i OTE og i hovedstyret. Å være tillitsvalgt sentralt i en organisasjon som NTF medfører både medgang og motgang. Men jeg vil se tilbake på denne tiden som en både rik og positiv periode, selv om arbeidet har vært tidkrevende og det har vært nødvendig å nedprioritere andre aktiviteter. Likevel har jeg ofte sagt at om det hadde vært praktisk mulig, burde det vært alle forunt å inneha en slik posisjon en periode.

Som sentral tillitsvalgt ser man både tannhelsetjenesten og samfunnet for øvrig fra en annen vinkel enn der man som tannlege vanligvis befinner seg – ved uniten. Man møter mange beslutningstakere som har meninger om tannhelsetjenesten. De har en annen bakgrunn enn oss, men alle har forhåpentlig en ambisjon om å få til løsninger som gir en god tannhelse for alle.

Når det gjelder å påvirke tannhelsepolitikken, finnes det ingen lettvinte løsninger. En langsiktig strategi hvor man prøver å oppnå tillit og bidra med konstruktive forslag til løsninger er viktig. Både våre medspillere og motspillere i samfunnsdebatten er mennesker, og det må vi ta hensyn til. De fleste av oss reagerer på det vi oppfatter som useriøs kritikk, og vår sympati for avsenderen av slik kritikk og dennes synspunkter, vil i alle fall ikke øke. Hvordan vi kommuniserer er derfor svært viktig. Enkelte ganger kan man derfor komme opp i et dilemma mellom enten å videreføre en dialog med beslutningstakerne, eller å komme med sterke uttalelser for å vise medlemmene at man er "handlekraftig".

Tannlegeforeningen har nok ord på seg for å gå stille i dørene, men blir også respektert for det – og lyttet til. Ikke minst er det gledelig at sentrale politikeres interesse for tannhelse øker, og at den gir seg utslag i bevilgninger for å sikre et tilbud til utsatte grupper, selv om vi skulle ønske oss et større tempo og langt større beløp i denne utviklingen.

Politisk påvirkning er et arbeid som krever ressurser både til interne utredninger og til kontinuerlig kontakt med beslutningstakere. Derfor er tiden moden for å omdisponere noen av foreningens ressurser fra interne gjøremål til mer utadrettet virksomhet. I skrivende stund er ennå ikke årets representantskap avholdt, så jeg vet ikke hvilken skjebne organisasjonsutredningen vil få. Forslagene om en enklere organisasjon er et bidrag til en mulig bedre utnyttelse av de ressurser vi har. Det er imidlertid ikke bare ekstern virksomhet som krever ressurser. Tannleforeningens Systematiske Etterutdanning er et av de største prosjekter NTF har gitt seg i kast med noen gang. Skal vi lykkes, må det en kraftanstrengelse til. Uten helhjertet innsats fra de odontologiske læresteder, fylkeskommunene og ikke minst våre medlemmer, klarer vi ikke å bringe TSE i havn.

Til slutt vil jeg få takke for meg, og også takke alle tillitsvalgte innen NTF, både sentralt og lokalt, som bidrar til at hele vår organisasjon kan fungere. Jeg vil også ønske den nye president og det nye hovedstyret lykke til med arbeidet fremover.