Nyttige tips for Internettbrukere

Nyttige tips for Internettbrukere

Hvordan hente ut dokumenter fra Internett

Internett brukes stadig oftere til å distribuere dokumenter. Det har vært problemer med å hente ("laste ned") dokumenter slik at de ser ordentlige ut, spesielt hvis de inneholder bilder, figurer eller tabeller. En vanlig Internettleser ("browser") vil formatere dokumentet avhengig av den lokale datamaskinen. Da kan resultatet bli nokså rotete, og det kan være vanskelig å skrive ut på en brukbar måte. I verste fall må du ha programmet som dokumentet er laget med f.eks. en spesiell versjon av en tekstbehandler, som det slett ikke er sikkert at du har.

Det er blitt vanlig at seriøse Internettaktører tilbyr store og kompliserte dokumenter i et såkalt PDF-format (PDF = Portable Data Format). Dokumenter i et slikt format vil se akkurat maken ut til originalen, uavhengig av maskinsystemer og ulik programvare som har vært brukt til å lage dokumentet. Det betyr at både tekst, sidehenvisninger og annen informasjon vil bli vist helt riktig. Dessuten er PDF-dokumentene komprimerte, slik at de tar forholdsvis kort tid å hente og de tar liten plass. Et verktøy for å lese PDF-dokumenter er en av de viktigste hjelpemidlene for å kunne bruke Internett på en nyttig måte.

Firmaet Adobe leverer et program for å lese PDF-dokumenter som heter Acrobat Reader. Det kan hentes gratis fra Adobes Internettsider. Det er på ca. 5,5 megabyte og må installeres på din egen maskin. Dette er en engangsjobb. Når det er gjort, kan du lese PDF-dokumenter, skrive dem ut og eventuelt lagre dem for senere bruk.

De fleste som tilbyr PDF-dokumenter på Internett, har en peker ("link") til Adobe der du kan hente Acrobat Reader hvis du ikke har den fra før. Adressen er: .

 

Eksempler på tilgjengelige fulltekstdokumenter i PDF-format:

Helsetilsynet tilbyr mange elektroniske fulltekstdokumenter i PDF-versjon gjennom sine avanserte Internettjenester.
Her finnes både "Tenner for livet" og "Bruk av tannrestaureringsmaterialer i Norge". Sistnevnte er faktisk mer fullstendig enn papirutgaven fordi den inneholder litteraturreferanser. Internettadressen til Helsetilsynets trykksakavdeling er:

Firmaet Kerr er et eksempel på en produsent som har lagt ut bruksanvisninger i PDF-versjon. For eksempel er den grafisk avanserte bruksanvisningen for bindingsmidlet Optibond Solo lagt ut i et slikt format, med farger og det hele. Internettadressen er : .

Et annet eksempel på undervisningsmateriale fra fagområdet biomaterialer ved Det odontologiske fakultet i Bergen kan du finne på adressen

Nils R. Gjerdet