Formannen har ordet

Formannen har ordet:

Etikk på dagsorden

Etikk er læren om moral, en moralfilosofi, som søker å oppstille allmenngyldige prinsipper for vurderinger om godt og ondt, rett og galt. Estetikk er vitenskapen om det skjønne, en kunstfilosofi. For oss tannleger har etikk vært knyttet til hederlighet og ordentlighet i utøvelsen av yrket. Estetikken har vi knyttet til det å kunne skape pene, regelmessige, hvite tenner. Men estetikeren blir definert ikke bare som en som dyrker estetikk som vitenskap, men også som en for hvem skjønnhetsinntrykk spiller en særlig fremtredende rolle, f eks på bekostning av det etisk og moralsk høyverdige.

De medisinske fagområder har tradisjon for etiske refleksjoner og diskusjoner, en tradisjon som går to og et halvt tusen år tilbake. Hvorfor har vi da først de senere år rettet så stor oppmerksomhet mot de etiske regler som skal være styrende for våre handlinger både innenfor medisin, media og næringsliv?

Vi må innse at samfunnet har utviklet seg i en retning som setter enkeltmennesket i sentrum. Bare for få år siden, skulle NTFs etiske regler i hovedsak ivareta annonserings- og reklameaspekter. Jeg tror imidlertid det er viktig at NTF og landets tannleger diskuterer verdier og holdninger i et langt videre perspektiv, slik at vi har en form for etisk beredskap både når det gjelder vår egen markedsføring og utøvelsen av vårt yrke.

Det er heller ikke tilfeldig at en verdikommisjon er nedsatt. Jeg skal ikke utdype disse refleksjonene, men i stedet ønske dere velkomne til et fagprogram hvor nettopp etikk er hovedtemaet. Selv om det ikke går frem av alle forelesningstitlene, er etikk integrert i alle innslagene under årets landsmøte. Emnene er forskjellige, men når vi erkjenner at etikk bør inngå som en del av alle fagfelt, håper jeg at man finner vinklingen annerledes, nyttig og spennende.

For å belyse hovedtemaet spesielt, er det satt av en hel sekvens fredag hvor vi beveger oss fra de teoretiske modellene over i klinisk virksomhet. I paneldebatten torsdag tar vi også opp de økonomiske sider: Er det galt å tjene penger på helse? Mange etiske aspekt vil her bli berørt. Et bredt sammensatt panel inviterer til mange innfallsvinkler. At temaet er aktuelt for alle, er åpenbart når vi vet at også Den offentlige tannhelsetjenesten er pålagt å tjene penger på sin virksomhet.

Vi har i hovedsak valgt å bruke nordiske foredragsholdere. Mange vil mene at det finnes gode og spennende navn rundt i verden som vi burde presentere på våre landsmøter. Selvfølgelig ønsker vi å gjøre det, og gjør det. Vi har i år invitert flere internasjonale storheter som vi håper svarer til forventningene, og kostnadene. For, som jeg tidligere har skrevet, dere er en kvalitetsbevisst målgruppe.

Jeg ønsker dere alle velkomne til faglig, såvel som sosialt, utbytterike dager i Oslo!