Flere bør ta vaksine mot influensa, korona og pneumokokksykdom

Over 13 000 personer ble innlagt på sykehus på grunn av influensa- eller korona­sykdom forrige vinter. I samme periode gikk antall personer som tok vaksine mot de to sykdommene ned. Det bekymrer FHI.

– Veldig mange med økt risiko for alvorlig sykdom var uvaksinert forrige sesong. Nedgangen er særlig tydelig blant yngre i risikogruppene. Dette bekymrer oss, sier direktør Guri Rørtveit ved FHI.

– Flere bør ta influensa-, korona- og pneumokokkvaksine slik at de beskytter seg mot alvorlig sykdom og død, sier Rørtveit.

Hun sender dermed en tydelig oppfordring til alle i risikogruppene om å vaksinere seg nå i høst. Også de som nylig har hatt luftveisinfeksjon anbefales å ta vaksinene man er anbefalt nå, så lenge en er feberfri.

Hvordan blir kommende influensa­sesong?

– Det er alltid vanskelig å forutsi hvordan vintersesongene med influensasykdom kan bli. Men det er en litt større sannsynlighet for at vi kan få en kraftig influensasesong den kommende vinteren enn forrige sesong, sier Rørtveit.

Kan komme smittetopper med korona 

FHI mener vi også kan vente ytterligere smittetopper med korona i høst og vinteren.  

– Koronaviruset er i stadig endring og nye varianter som ser ut til å smitte lettere fortsetter å dukke opp, legger hun til.

Vaksineanbefalinger til eldre og personer i risikogruppene 

FHI oppfordrer spesielt alle over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem til å ta vaksine mot influensa og korona. I tillegg oppfordrer vi personer med en rekke kroniske sykdommer til å gjøre det samme.

FHI anbefaler også pneumokokkvaksine hvert 6. år til de samme gruppene. 

Influensa-, korona- og pneumokokkvaksine kan tas samtidig. 

Vaksineanbefalinger til gravide

Gravide i 2. og 3. trimester bør også ta vaksine mot influensa og korona, i tillegg til kikhostevaksine.

Barn i risikogruppene skal få tilbud om influensavaksine

Vaksinasjonsdekningen blant barn i risikogruppene for alvorlig influensa var kun 7 prosent forrige sesong.

– Behandlende lege og annet helsepersonell må sørge for at foresatte får informasjon om influensavaksinering, og kommunene må legge til rette for vaksinering av barn, sier direktør Guri Rørtveit i FHI. 

Fjorårets sesong

Forrige vinter hadde vi et lavt til moderat influensautbrudd i Norge med tanke på antall innleggelser og sykdomsbyrden for øvrig. Utbruddet startet i slutten av 2023 og hadde et langtrukkent forløp dominert av influensa A(H1N1,) med samtidig sirkulasjon av influensa A(H3N2) og litt influensa B Victoria.

Vaksinasjonsdekning blant eldre

Vaksinasjonsdekningen for influensa­vaksine i 2023/24-sesongen blant eldre over 65 år gikk opp med over 2 prosent til nesten 65 prosent, sammenlignet med sesongen 2022/23. Vaksinasjonsdekningen for koronavaksine gikk derimot kraftig tilbake i den samme gruppen, sammenlignet med dekningen under pandemien og havnet på 54 prosent.

FHI anbefaler også pneumokokkvaksine hvert 6. år til de samme gruppene. Ifølge det nasjonale vaksinasjonsregistret SYSVAK er dekningen for pneumokokkvaksine blant eldre over 65 år lav. Kun 1 av 3 eldre over 65 år er beskyttet mot pneumokokksykdom ved vaksinasjon.

Vaksinasjonsdekning blant yngre i risiko­gruppene

Forskjellen i vaksinasjonsdekning mellom influensa og korona blant yngre isikogruppene var også stor. Dekningen for influensavaksine var 34 prosent for risikogruppene i alderen 18-64 år, mens den for koronavaksine var bare 20 prosent for høyrisikogrupper og 12 prosent for dem med moderat risiko i samme aldersgruppe.

Vaksinasjon av helsepersonell

Blant helsepersonell ser det også ut til at dekningen for influensavaksine er fallende. Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet oppfordrer arbeidsgivere i helsetjenesten til å tilrettelegge for influensavaksinasjon slik at flere får beskyttet seg og redusert smittepresset i helsetjenesten.