Spør advokaten

Syk i ferien, kan man kreve ny ferie?

Lin MuusBendiksen 

Spesialrådgiver i NTF

Jeg har fått vite at en av mine ansatte har vært syk i sommerferien og nå kommer spørsmålet om ny ferie opp. Kan man kreve det?

Svar:

Arbeidstaker som blir syk etter at ferien er påbegynt, kan etter ferielovens bestemmelser kreve at ferien utsettes og gis som ny ferie jf. Lov om ferie (ferieloven) § 9 nr. 1 andre ledd.

Et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Det er arbeidsgiver som treffer avgjørelsen om tidspunktet for ny ferieavvikling. Det er en forutsetning for å få rett til erstattet ferie at kravet fremsettes til arbeidsgiver snarest etter at man er tilbake på jobb. Vilkårene etter ferieloven er:

  • den ansatte er 100 prosent arbeidsufør minst én virkedag i ferien. Barns, partners eller reisefølges sykdom gir ikke rett til å kreve ny ferie.

  • det foreligger legeerklæring som bekrefter arbeidsuførheten

  • krav om utsatt ferie fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidstaker har gjenopptatt arbeidet

Når den ansatte har benyttet seg av retten til å kreve ny ferie, anses ferien å være bortfalt fra sykmeldingstidspunktet. Konsekvensen blir at den ansatte kan fremsette krav om sykepenger. Arbeidsgiveren og NAV skal på ordinært vis vurdere om vilkårene for rett til sykepenger er til stede jf folketrygdloven § 8-17 og § 8-19.

Dersom arbeidsgiver utbetaler sykepenger fra sykmeldingstidspunktet, vil den ansatte kunne ha fått både feriepenger og sykepenger for samme tidsrom, hvilket innebærer at den utsatte eller nye ferien blir uten økonomisk kompensasjon. Et alternativ her kan være at sykepengene utbetales når ny ferie avvikles. For månedsavlønnende som mottar feriepenger en fast måned i året og lønnsutbetaling de øvrige månedene, vil sykepengene vanligvis bli utbetalt når den ansatte avvikler utsatt/ny ferie.

Dersom arbeidstakeren fortsatt er arbeidsufør etter ferien, starter arbeidsgiverperioden den første dagen arbeidstakeren skulle vært tilbake i arbeid igjen etter ferien, jf. folketrygdloven § 8-19.