NTFs Midnattssolsymposium 2023:

Deltakerrekord i Tromsø

TonjeCamacho 
ØyvindAsmyhr 

Rundt 370 tannleger, tannhelsesekretærer, studenter og utstillere tok turen til midnattssolens rike for å delta på årets symposium om «Medisinsk risiko og kirurgisk behandling i allmennpraksis». Dette er svært gledelig, og det høyeste deltakerantallet i arrangements historie.

Utdanningssjef Øyvind Asmyhr ønsker velkommen.

Når et symposium planlegges og utarbeides har alltid moderatorene en sentral rolle i å forme fagprogrammet i samarbeid med NTFs sekretariat og fag- og etterutdanningsutvalg (FEU). Det var derfor naturlig ved dette symposiet som omhandlet medisinske problemstillinger og oral kirurgi at to spesialister i oral kirurgi og oral medisin fikk denne oppgaven. Sigbjørn Løes og Ketil Moen har lang klinisk erfaring og guidet oss dyktig gjennom symposiet i samarbeid med Elisabet Jonsson og Sverre Aukland fra FEU.

Sigbjørn Løes, Elisabet Jonsson og Ketil Moen.

Oral medisin og kirurgi med høy klinisk relevans for allmennpraktikeren

Den første dagen av fagprogrammet tok for seg generelle medisinske problemstillinger som er viktig å ha kunnskap om i en tannlegepraksis. Hva er de generelle helseproblemene som vi må være oppmerksomme på, hvilke hjerte- kar sykdommer påvirker våre vurderinger og hvilke kompromissløsninger må vi velge for de virkelig skrøpelige pasientene. En viktig gjennomgang av de vanligste medisinene våre pasienter står på ble også forelest og en spennende sekvens om moderne kreftbehandling var svært nyttig å få oversikt over. Dag to ble klinisk vinklet med eksempler på hvordan biopsier skulle tas, fjerning av tenner med god beskrivelse av teknikker og utstyr og implantatbehandling. Stønadsordninger knyttet til oralkirurgiske inngrep ble belyst og på slutten av dagen fikk vi en oversiktlig gjennomgang av hvordan en best kan forebygge og behandle periimplantitt.

Fullsatt sal.

Faglig påfyll for tannhelsesekretærene

Dagmar Bunæs foreleser for tannhelsesekretærene.

I år som i fjor kunne vi lokke med egen parallell for tannhelsesekretærer/assistenter med et variert og interessant fagprogram rundt samme tematikk som tannlegene. En fullpakket sal fikk nyttig oppdatering om både kirurgiske inngrep, implantatprotetikk, kreftbehandling, akuttbehandling, etikk, periimplantitt og premedisinering med informasjon tilrettelagt deres arbeidsoppgaver og rolle i tannhelseteamet. Det er ekstra hyggelig å se at så mange hadde tatt med seg hele klinikken på tur, og rundt 135 tannhelsesekretærer var påmeldt.

God stemning på Full Steam

Festaften på Full Steam.

Den sosiale komponenten er viktig under et slikt symposium, og i år gjentok vi fjorårets suksess med festaften på Full Steam torsdag kveld. Tromsø-bandet «A million pineapples» sto for den musikalske underholdningen da vi fylte vi rorbua med musikk, fest og god stemning til ut i den lyse sommernatta. Vår kollega fra Svolvær, Stein Alsos, bidro til meget god stemning og hadde eget underholdningsbidrag som minnet oss på at vi var i Nord-Norge.

Resultatene fra evalueringen foreligger ikke i skrivende stund, men alt tyder på at deltakerne var svært fornøyde med arrangementet. Det er altså bare å holde av datoen for neste år arrangement først som sist – nemlig 13.–14. juni 2024!