Bente Træen

Foto: privat.

Bente Træen døde brått den 17. april 2023, bare 64 år gammel. Hun var utdannet tannlege fra Universitetet i Oslo i 1985, men hennes faglige interesser og karriere gikk i andre retninger enn tannlegeyrket. Forskerkarrieren startet ved Institutt for samfunnsodontologi, hvor hun hadde et studentstipend. Deretter kom hun til Statens institutt for folkehelse (nå Folkehelseinstituttet), hvor hun arbeidet med de store nasjonale seksualvaneundersøkelsene, som bidro til et viktig kunnskapsgrunnlag for å forstå og forebygge spredning av seksuelt overførbare sykdommer. Bente disputerte for dr. philos-graden i 1993, og doktorgradsavhandlingen omfattet studier av seksualatferd blant ungdom.

Også i det etterfølgende forskningsarbeidet var seksualatferd og seksuell helse et hovedtema, og Bente ble vår fremste forsker på dette viktige området. Hun ble professor i helsepsykologi ved Universitetet i Tromsø i 2001, og siden 2012 hadde hun et tilsvarende professorat ved Universitetet i Oslo. Hun var en svært produktiv forsker, med enorm arbeidskapasitet og gjennomføringsevne. Hun hadde også et stort internasjonalt faglig nettverk og bredt faglig samarbeid. Med en fagbakgrunn fra odontologi har Bente brutt barrierer for å skape seg en slik framstående posisjon innenfor sitt fagfelt og innenfor en annen akademisk disiplin.

Forskningsinnsatsen og forskningsinteressene til Bente favnet bredt og vitner om stor intellektuell nysgjerrighet og mestring. Hun behersket både ulike kvantitative og kvalitative metoder, og hun arbeidet med flere andre faglige tema, som alkoholbruk og uteliv og hestesport.

Bente var også en sjeldent begavet formidler. Hun var kjent for hele Norge gjennom utallige intervjuer og flere faste spalter i media om sex og samliv. Hun utga også flere fagprosabøker på dette feltet, og i 2003 fikk hun Norges forskningsråds formidlingspris. Ved Bentes dødsfall har Norge mistet en usedvanlig dyktig forsker, forfatter og formidler.

Blant Bentes mange fine egenskaper var hennes evne til å knytte kontakt med andre, og hun hadde et stort sosialt nettverk som hverken kjente landegrenser eller sosiale skiller. Vi er mange som kjente Bente gjennom faglig samarbeid eller/og sosialt fellesskap. Vi vil savne hennes lystighet og latter, kloke kommentarer og omtanke og omsorg. Vi har mange og gode minner om Bente. I sorgen og savnet må vi ta vare på disse gode minnene og dele dem med hverandre.

Varme tanker går til Bentes nærmeste familie, til hennes bror Bjarne og til hennes elskede barn August og Aurora.

Ingeborg Rossow