NTF hører fra seg

Den norske tannlegeforening er høringsinstans i mange saker på ulike politikkfelt og ved NTFs sekretariat er det mange som bidrar til å utforme høringssvar. Sammen med presidenten meisles og utdypes politikk på vegne av medlemmene, og hovedstyret behandler også mange av høringssvarene før de leveres. Her følger en liten oversikt over hvilke saker vi har involvert oss i våren 2023.

Christian PollockFjellstad 

NTFs sekretariat

Skjermdump fra Stortings-TV fra en av høringene.

Etter regjeringsskiftet høsten 2021 gikk det betraktelig ned med antall høringer å delta i. I løpet av første halvår av 2022 leverte NTF kun fem skriftlige høringer direkte til høringsinstansene, samt et avgitt innspill til Akademikerne i en høring om ny distriktspolitikk. Det tok seg opp i løpet av høsten 2022, med tolv nye høringer, hvorav det viktigste var innspill til Tannhelseutvalget, innspill til helseberedskapsmeldingen, nasjonal e-helsestrategi og nasjonal helse- og samhandlingsplan.

Folkehelsemeldinga

Hittil i 2023 har NTF levert fem skriftlige høringer og innspill, og deltatt på to muntlige høringer i Stortinget. Den ene høringen dreide seg om den nye folkehelsemeldinga regjeringen fremmet for Stortinget rett før påske. NTF leverte høringsinnspill til regjeringens arbeid i fjor, og nå også til Stortingets behandling. Til den muntlige høringen var vårt budskap en snarlig innføring av forhøyet sukkeravgift på brus, sjokolade, godteri og andre sukkerholdige varer, og vi støttet forslag om 18-årsgrense på reklame for usunn mat og drikke. NTF foreslo i tillegg et forbud mot smakstilsetninger i snusprodukter med de samme begrunnelsene som var gitt for forbudet mot e-sigaretter.

Utsynsmeldingen

Den andre muntlige høringen dreide seg om Utsynsmeldingen, en melding som har som mål å bidra til høy sysselsetting og til å dekke de viktigste kompetansebehovene i arbeids- og samfunnslivet. Dette fordrer endringer i utdanningssystemet. NTF har tidligere gitt skriftlig innspill til regjeringens arbeid med meldingen. I sine innspill har NTF lagt vekt på at vi, i tråd med Grimstadutvalget og Helsepersonellkommisjonen, mener at Norge bør ha som mål å utdanne minst 80 % av tannlegene sine. Med dette følger det at utdanningsinstitusjonene må sikres finansiering og at de må vurdere å øke sin kapasitet, samtidig som man må se på behovet for personell fremover. NTF har derfor også vært negative til den foreslåtte endringen av finansieringssystemet som mulig svekker overføringene til odontologistudiene. NTF har også vært kritiske til det manglende perspektivet på forskning og forskningsbasert utdanning.

Finansieringa av universitet og høgskoler

Finansiering av studier var også gjenstand for et felles innspill NTF og Legeforeningen leverte på nyåret når departementet ba om innspill til et departementsnotat om Hatlen-utvalgets utredning. Dette utvalget hadde blant annet også sett på finansieringskategoriene for de ulike studiene i høyere utdanning. I vårt felles innspill påpekte vi at finansieringssystemet må være forståelig, transparent og sikre langsiktigheten for utdanningsinstitusjonene. Undervisningssystemet må kunne ha tilstrekkelige ressurser for en forskningsbasert medisin- og odontologiutdanning av høy kvalitet, og vi kunne ikke se at departementets arbeid tok høyde for eller hensyntok dette. Begge foreningene var og er bekymret for at endringer i finansieringen kan påvirke kvaliteten og utdanningstilbudet ved de ulike fakultetene i henholdsvis odontologi og medisin i Norge, og herunder grunnutdanningene i disse fagene spesielt.

Personvernkommisjonen

I løpet av februar ga NTF innspill på Personvernskommisjonens rapport «NOU 2022: 11 Ditt personvern – vårt felles ansvar». I innspillet vektlegger NTF den forpliktelsen særlig offentlig forvaltning har for å opptre på en måte som er egnet til å skape og bevare innbyggernes tillit. Slik det er nå stiller NTF seg uforstående til hvorfor den enkelte borgers personvern i liten grad er i fokus hos helsemyndighetene. Dette gjelder særlig med tanke på det mangelfulle arbeidet som er gjort på personvern i sammenheng med helseregistre, og da spesielt KPR.

Helsepersonellkommisjonen

I løpet av våren har også Helsepersonellkommisjonen avgitt sin utredning «NOU 2023: 4 Tid for handling», og NTF har fremmet sine innspill til departementet som nå trolig vil jobbe videre med en ny stortingsmelding. Munnhelse er helse, og god munnhelse er viktig for god helse. Munnhulesykdommer har til dels samme risikofaktorer som andre ikke-smittsomme sykdommer og kan derfor forebygges med de samme tiltakene. Utredningen peker på behov for riktig oppgavedeling i hele helsetjenesten, men den sier lite om hvordan tannhelsetjenesten kan bidra og om samhandling mellom tannhelsetjenesten og den øvrige helsetjenesten. Derfor må tannhelsetjenesten inkluderes som en del av helse- og omsorgstjenesten på en helt annen måte enn i dag. Også ved denne anledning påpekte NTF at en må vurdere behovet for munnhelsepersonell i fremtidens tannhelsetjeneste, og Norge må utdanne sitt eget munnhelsepersonell. Utdanning av norske studenter i utlandet og import av utenlandske tannleger må reduseres slik at vi ikke får et overskudd av tannleger.

Utredningen sier lite om samhandling mellom tannhelsetjenesten og resten av helsetjenesten.

Illustrasjon: Helsepersonellkommisjonen.

Nye posisjonsnotater

NTF har også utviklet tre nye posisjonsnotater som brukes i møter med ulike politiske aktører. Posisjonsnotatene er en spissing av NTFs synspunkter på enkelte områder, der konkrete utfordringer og løsninger presenteres på en enkelt A4-side. De tre notatene har satt søkelys på henholdsvis; refusjonsordningene for unge voksne (21–26-åringene), kommunalt pasient- og brukerregister og å sikre rettigheten til tannbehandling for personer med psykiske plager.

Ønsker du å lese selve høringssvarene, innspillene og notatene så finner du dem NTFs nettsted under Fag og politikk / Politikk og påvirkning. Spørsmål kan rettes til sekretariatet på e-post post@tannlegeforeningen.no