NOFOBI 30 år

– Dette været er nok opp imot maksgrensa av hva flyet tåler, men det går sikkert bra, sa kapteinen idet flyet begynte på nedstigningen mot Svolvær 8. februar 2023.

Dorith AaseEriksen 

Leder i NOFOBI

Svolvær havn i vakkert vintervær.

Foto: Arvid Asmervik Eriksen.

Flyvertinnen grep mikrofonen og fant det hensiktsmessig å snakke med beroligende stemme inntil vi landet i stormen. Hun skulle ha visst at flyet var fullt av angstbehandlere: psykologer, tannleger, tannpleiere, leger, tannhelsesekretærer og forskere. Men selv angstbehandlere kan kjenne pulsen stige og føle på lettelse over at flyet er trygt på bakken. Vi skulle alle til NOFOBIs jubileumsseminar i anledning foreningens feiring av sine første 30 år.

NOFOBI er Norsk forening for odontofobi som ble stiftet i 1993, og en tverrfaglig interesseorganisasjon for alle med interesse for angst- og traumerelaterte sider ved tannbehandling. Våre medlemmer består av tannleger, psykologer, tannpleiere, tannhelsesekretærer og sykepleiere. Over 200 av 240 klarte på tross av innstilte fly, stengte broer og stengte veier å komme frem. Noen i tide og noen forsinket, men imponerende mange kom seg frem.

Klar for havørnsafari i ribb.

Foto: Vibeke Kranstad.

Naturen viste seg fra en rå side ved ankomst, men dagene etter fikk vi se nydelig fjell og natur. Eksamen i odontofobi ble arrangert 8. februar, etter planen, og 18 kandidater besto. Torsdag 9. februar startet et spekket fagprogram med hovedtittelen «Hvordan møte den traumatiserte pasienten?». Lege Birgit Lie, dekan og professor i odontologi Tiril Willumsen, PhD i odontologi Ann Catrin Høyvik og stipendiat Hege Nermo bidro torsdagen. At også pasient og foredragsholder Mona Larsen tok turen opp og delte om sine erfaringer var ekstra kjekt. På generalforsamlingen ble NOFOBIs første leder, avdøde Magne Raadal, minnet og oppnevnt som æresmedlem. Utover kvelden fikk vi en unik opplevelsesbankett med smaker, lyder og lukter fra Lofoten. Stein Alsos fortalte om forrige gang NOFOBI var i Svolvær og kvelden varte til de sene timer.

Havørnsafari.

Foto: Vibeke Kranstad.

Fredagen kom sola og lyste opp de mektige fjellene rundt Svolvær. Psykolog Tine Jensen, stipendiat Kristine Kantola og stipendiat Emilie Bryne sto for fagprogrammet fredagen. Mange var ute på havørnsafari med ribb, flere var på fisketur og en stappfull buss tok turen til Vikingmuseet Lofotr fredag kveld. Det ble noen innholdsrike og kjekke dager med NOFOBI-gjengen denne gangen. Seminaret ble filmet og alle påmeldte deltakere fikk tilgang til opptaket.

Opplevelsesbankett.

Foto: Dorith Aase Eriksen.

NOFOBI-seminaret er ikke bare en fin møteplass for diskusjon av fag og politikk for de spesielt interesserte, men også en mulighet for inspirasjon for alle som håndterer utrygge pasienter i og rundt tannlegestolen. På tvers av offentlig og privat sektor, fra student til professor og fra nord til sør. Neste år skal vi til Oslo for ordinært seminar og gleder oss til å treffe mange NOFOBI-venner der.

Hjertelig velkommen!