Hva skal du lese?

Og hva kan du tilby en som oppsøker stedet du bor eller kommer fra?

Les hva NTFs valgkomité foreslår av lesestoff i sommer – og hva de vil vise frem i sine hjemtrakter.

Vi har vært landet rundt flere ganger de siste årene, og videreformidlet tips fra sentrale tillitsvalgte i NTF.

I år har vi spurt medlemmene av NTFs valgkomité om hva de vil anbefale Tidendes lesere å lese, eventuelt lytte til, og om de har noe de har lyst til å vise en turist som kommer til deres hjemsted.

Marianne Horgen, medlem av NTFs valgkomité

Lesetips

Jeg liker godt å lese, og det må være bøker av papir. Har forsøkt meg med e-bøker men det blir ikke det samme. Er periodeleser, når jeg først begynner har jeg problemer med å legge fra meg boken før den er ferdig. Glemmer at jeg er sulten eller at det er andre oppgaver som burde vært utført, og kan sitte oppe til langt på natt hvis handlingen fenger meg. Liker både krim, historiske romaner og biografier. Den boken som i jeg ikke klarte å legge fra meg var «Et lite liv» av Hanya Yanagihara. Den handler om vennskap gjennom årtier, og hvordan det settes på prøve.

I påsken leste jeg fjerde bind i serien «Byens spor» av Lars Saabye Christensen. Serien følger familien Kristoffersen over flere år, samtidig beskriver den utviklingen i samfunnet og i Oslo by. Jeg har bodd store deler av livet i Oslo så det er morsomt å følge utviklingen av byen. Jeg kjenner med godt igjen fra tiden etter 1980-tallet. En annen forfatter som har laget en slektsroman eller egentlig biograf fra egen famille er Edvard Hoem. Den starter med «Mors og fars historie» og fortsetter med «Slåttekar i himmelen» og to bøker til som tar for seg historien videre opp til nåtiden. Andre bøker som jeg kan anbefale er «Blå» og «Przewalskis hest» av Maja Lunde, samt Zeshan Shakar «Tante Ulrikkes vei» og «De kaller meg ulven».

I krimsjangeren har jeg i det siste lest Oxen-serien av en dansk forfatter, Jens Henrik Jensen. Det har akkurat kommet en ny bok som jeg ennå ikke har kjøpt. Den spares til neste langhelg og fri.

Turtips

Jeg har bodd store deler av livet i Oslo, og det er fortsatt mye av byen og områdene rundt jeg ikke har besøkt.

Jeg slår et slag for Folkemuseet på Bygdøy, og da spesielt et besøk på Tannlegeutstillingen. I Oslo Tannlegeforening er det en egen komité som sammen med Norsk Folkemuseum drifter utstillingen, og i sommersesongen er den åpen hver helg. Verter på utstillingen er tannleger. Jeg skal selv være vert en helg i juni i år, og det gleder jeg meg til!

Ellers er det mange fine områder litt utenfor sentrum hvis man er glad i skog og mark. Ta T-banen til Frognerseteren, besøk Roseslottet før du går til Ullevålsseter via Skjennungsstua. Bakverket der er verdt turen inn. Eller hva med øyhopping i indre Oslofjord, leie kajakk på Sørenga hos DNT eller ta seg tid til et besøk i en av badstuene langs bryggene i Bjørvika?

Selv skal jeg tilbringe sommeren hjemme i hagen, være litt turist i egen by og på familiehytta i Vang i Valdres, uten vei, innlagt vann og strøm. Litt mobildekning finner vi i vinduet mot vest eller fra nærmeste topp med utsikt til sivilisasjonen.

Mette Johansen, medlem av NTFs valgkomité

Lesetips

Hva skal jeg lese i sommer? Når ferien nærmer seg endrer innholdet i bokhylla karakter. Når nordnorsk høst rister i husveggene er det kos å krype inn i fiksjonslitteraturens verden, men når sommeren nærmer seg vil jeg ikke inn, men ut! Vi er så heldige å bo i et langstrakt land med mange flotte muligheter for turer i naturen, både lange og korte. Den norske turistforening har i over 150 år tilrettelagt for at det norske folk skal finne veien over fjell og vidder, og jeg elsker å drømme meg inn i turbøker. Over 550 hytter ligger klare til å ta imot vandrere, og halve gleden med turen er å skrolle over kart, planlegge ruter, og lese turbøker med beskrivelser av løyper og nyttige tips fra turfolk som har gått turen før deg. I år er det boka Nordlandsruta utgitt av Saltens friluftsråd.

Turtips

Nordlandsruta er en 650 km lang merket sti langs Nordland, som ble etablert i årene 1988-1992. Størstedelen av ruta går på norsk side, men den som går hele ruta får besøkt nabolandet på veien. De fleste som går Norge på langs, velger å følge Nordlandsruta. Man kan gå alle de 43 etappene – eller bare velge ut de delene som passer deg og de du vandrer sammen med.

I fjor gikk jeg og min sønn på 12 år etappen fra Skaiti i Junkerdal nasjonalpark, øverst i Saltdal kommune. T-merket rute tok oss til Argaladhytta, en fantastisk ubetjent hytte, en tømmerkoie oppført i 1912. Av hytteboken kunne vi se at dette var en klar favoritt av turistforeningshyttene, og nå er det også min. Hytta ligger i Skaitidalen, som strekker seg helt inn til Sulitjelma, et gammelt gruvesamfunn nær svenskegrensen. Det er luksus å kunne virkelig nyte omgivelsene og ta inn over seg de overveldende fjellene og vakre innsjøene man passerer, mens man trygt følger godt merkede stier.

Neste stopp på veien var den nyoppførte Balvasshytta, og her var det helt andre fasiliteter med solcellepanel og splitter ny gasskomfyr. Været var med oss, og selv om fisken ikke ville bite og multebærene fortsatt var umodne, hadde vi mange minner med oss i sekken da de tre dagene var over. Nordlandsruta ville ikke gi slipp og vi forlot sultne på mer

Både boken og Turistforeningens nettsider lar meg drømme meg bort til sommer, fjell og sti.

Håper alle finner sin måte å nyte sommeren på, kanskje vi møtes på vidda ved en rød T?

Per Fredrik Valle, medlem av NTFs valgkomité

Lesetips

I motsetning til min kone som sluker bøker i høyt tempo er jeg en periodeleser hvis vi ser bort fra faglitteratur.

I sommer skal jeg lese ferdig tre påbegynte bøker som har hatt en lang pause på nattbordet mitt. «Sapiens - en kort historie om menneskeheten» av Yuval Noah Harari. «Vi - samarbeid fra celle til samfunn» av Dag O. Hessen og «sak 1569» av Jørn Lier Horst.

Lyttetips

Favorittkanalen er NRK P2 og den står som regel på i bakgrunnen på jobben og jeg koser meg med programpostene Ekko, Drivkraft og Abels tårn.

Turtips

Jeg bor i Flåbygd i Nome kommune, langs vannveien som knytter kysten av Telemark med innlandet ved hjelp av åtte sluseanlegg – en strekning på 105 km fra Skien til Dalen. Telemarkskanalen er i dag mulig å oppleve både med rutebåt, Charterbåt, fritidsbåt, kano og kajakk. Siste skudd på stammen er leie av 100 prosent elektriske båter i cabincruiser-klassen fra Canal Boats Telemark i Porsgrunn.

I tillegg kan man oppleve mye langs kanalen med egen bil, sykkel og til fots.

Både landeveissyklisten og terrengsyklisten finner mange fine alternativer i området. Stisyklisten kan prøve Norrøna CanvasTelemark – verdens råeste villmarkshotell – med 100 kilometer polert svaberg forbundet med stier midt i villmarka hvor man overnatter i en yurt.

For de som nyter svingete veier på motorsykkel byr veien fra Lunde langs Flåvatn via Kviteseid opp Dalanvegen til Mostøyl, inn på E 134 noen få kilometer til Høydalsmo hvor man igjen svinger av og kjører i retning Dalen forbi Eidsborg stavkirke og ned serpentinsvingene til Dalen.

På vei ned svingene ser man det historiske Dalen Hotel i enden av Bandaksfjorden med sitt flotte hageanlegg. Når man først er på Dalen, hvorfor ikke gå Sherpatrappene opp til husmannsplassen Rui, eller ønsker man en lengre fottur kan man gå Lårdalstigen – en variant av Besseggen. Turstien går mellom Dalen og Lårdal og deler av den går på fjellkanten 800 meter over Telemarkskanalen med mange flotte utsiktspunkt.

Jobben min er i Bø og alle barnefamilier i Norge er vel kjent med Bø Sommerland. Et lite turtips er å kjøre i retning Lunde et par kilometer før en tar av til Eikjabygda og tar toppturen til Gygrestolen – en liten variant av Prekestolen.

God sommer, og velkommen til hjertet av Telemark.