Tromsø var først

330 sangbøker er for lengst sendt til Odontologforeningen ved Universitetet i Tromsø. Tannlegestudentene i Bergen og Oslo har også takket ja.

HaraldUlvestad 

Harald Ulvestad og tannlegesønnen Lars Ulvestad fikk ved begynnelsen av 2000-tallet i oppdrag av 96-Klubben (venneforeningen for tannlegestudentenes Tannlegehytta ved Blankvannsbråten i Nordmarka i Oslo) å komme med et forslag til en nyutgivelse av tannlegestudentenes sangbok Dento Canto.

Den forrige utgaven, fra 1955, var ikke lenger å oppdrive etter at de siste eksemplarene ble delt ut på 1980-tallet. Sangboken ble blant annet brukt som velkomstgave ved innmelding i Studentforeningen ved Norges Tannlegehøyskole (fra 1959 Odontologforeningen) og brukt ved de fleste festanledninger – på Tannlegehytta, og også ved Mastodontball og andre sammenkomster.

– Sangboken lå sammen med pensumbøkene i skoleveska, og hørte også med til festantrekket. Det var aldri mulig å vite når det ble stemning for en sang eller to, spesielt om det var gitarspillende studenter til stede, forteller Harald Ulvestad, som gjerne ser at sangboken igjen blir en del av studentlivet til landets kommende tannleger.

Gamle og nye sanger

Tromsø-studentene kastet seg umiddelbart over sangbøkene de har fått i gave.

Etter at de siste sangbøkene var delt ut måtte en nøye seg med stensilerte sangtekster, og dette ville altså Harald og Lars Ulvestad gjøre noe med, ved å lage en skikkelig sangbok igjen. Deres forslag til hvilke sanger som skulle være med i en ny sangbok ble lagt frem og godkjent i generalforsamlingen i 96-Klubben, i et festlig hyttelag i 2005.

Det ble senere bestemt at den nye sangboken skulle ha samme navn, samme utforming og lignende design som Dento Canto fra 1955. Boken skulle ha med alle de kjente, kjære og velbrukte sangtekstene fra den eldre sangboken, samt noen nyere populære og velkjente tekster passende til studentbruk.

Ikke helt etter planen

– Den nye Dento Canto var opprinnelig tenkt å skulle være for Oslo-studentene, da vi kjente lite til studentaktivitetene i Bergen og Tromsø og eventuelle behov der for en odontologisk studentsangbok. I vår søken etter finansiering kom det imidlertid opp mange tanker. Den norske tannlegeforening feiret 125-årsjubileum i 2009, og idéen om en jubileumsgave til alle landets tannlegestudenter ble lansert. Bergen Tannlegeforening ville gjerne bidra, Oslo Tannlegeselskap (nå Oslo Tannlegeforening) ville også gjerne bidra til sangbokens utforming, og var begeistret over idéen om jubileumsgave til alle tannlegestudenter ved de tre lærestedene.

Med disse positive tilbakemeldingene ble nye Dento Canto bestilt og trykket i 4 500 eksemplarer, med tanke på også fremtidig utdeling til alle tannlegestudenter.

Samtidig skulle allerede utdannede tannleger ha mulighet til å memorere fra egen studietid ved å kjøpe den nye sangboken, gjerne som sett på 6 eller 12 bøker. Denne muligheten er fortsatt til stede.

Nye Dento Canto ble lansert av syngende medlemmer fra 96-Klubben ved NTFs 125-årsjubileum i 2009, og fikk en flott omtale i NTFs Tidende i 2010, ved 96-klubb­medlem Knut Vindal. Han avsluttet omtalen med å sitere fra bokens forord: «I denne boken er det samlet utallige fornøyelige viser og sanger med det mål å skape humor, varme og samhold blant kommende og etablerte odontologer».

På den finansielle siden oppsto det imidlertid problemer. 4 500 trykte eksemplarer av sangboken skulle betales. Oslo Tannlegeselskap bidro med 50 000 kroner, men resterende bidrag uteble. Et godt salg av enkeltbøker og boksett var et fint tilskudd. Samtidig: Trykkeriets restkrav måtte betales. Det endte med at Harald Ulvestad, medstifter og 25-årig formann i 96-Klubben, privat sørget for restbetalingen. Han overtok dermed hele restopplaget av Dento Canto i 2011. Et stort antall sangbøker er senere gitt av ham til Tannlegehytta, og også til deltakerne ved Mastodontballet i 2018.

En gave til alle odontologistudenter

Sangbokentusiastene Lars og Harald Ulvestad (t.v.) har fått takkebrev og blomst fra takknemlige tannlegestudenter i Tromsø.

Det er nå på tide at sangboken når ut til alle den var tenkt og beregnet for.

– Vi har besluttet at de tre odontologforeningene i Tromsø, Bergen og Oslo skal få sangbøkene vederlagsfritt, forteller Harald Ulvestad, som foreløpig har sendt 330 eksemplarer til Tromsø for utdeling til alle nåværende studenter, og til fremtidige kull. Bøkene er mottatt med begeistring.

Det aller siste er at Lars Ulvestad tok turen til Tromsø i begynnelsen av mai 2023, sammen med bokanmelder og musiker Knut Vindal, for å synge på en studentsamling – i den hensikt å gjøre melodiene til de mest brukte tannlegestudentsangene kjent for nye studenter. Opptak ble gjort, og dette opptaket kan også studenter i Bergen og Oslo gjøre seg nytte av, forteller Harald Ulvestad.